Liberalii cer ca noua listă de medicamente compensate să fie introdusă de la 1 aprilie

Deputaţii liberali îi cer ministrului Sănătăţii şi premierului respectarea angajamentului politic şi introducerea noii liste de medicamente compensate, ceea ce va determina o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor şi o reducere a costurilor îngrijirilor de sănătate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapidă şi implicit o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă. Ei fac această cerere în cadrul unei moţiuni simple.

RomaniaTV.net
25 mart. 2014, 18:23
Liberalii cer ca noua listă de medicamente compensate să fie introdusă de la 1 aprilie

Astfel, în moţiunea simplă intitulată ‘Guvernul Ponta 3 ameninţă viaţa pacienţilor: amână lista de medicamente compensate’, liberalii atrag atenţia că lista de medicamente compensate este neactualizată de 6 ani.

‘Constatăm cu regret că odată cu schimbarea componenţei Guvernului multe promisiuni guvernamentale, care reprezentau priorităţi până acum două luni, nu se mai află pe agenda primului ministru Victor Ponta şi a Guvernului pe care îl conduce. Ne referim, în special, la introducerea noii liste de medicamente compensate, condiţionalitate FMI, şi totodată, un angajament ferm pe care ni l-am luat împreună cu PSD prin Programul de Guvernare USL, despre care primul ministru spune permanent ca-l va duce la îndeplinire, ceea ce ne-ar bucura. Însă, până acum nu am asistat decât la promisiuni, fără rezultate. Privim la disperarea asociaţiilor de pacienţi, care constată şi ele că toate eforturile depuse până în prezent au fost în zadar şi că viaţa lor depinde, din nou, de semnătura unui ministru şi a unui premier. Faptul că astăzi Guvernul Ponta 3 are o altă componenţă politică a cabinetului, nu îl derobează de răspunderea şi de obligaţia de a respecta cuvântul dat în faţa populaţiei’, menţionează deputaţii PNL în document.

Ei adaugă că PNL şi-a respectat angajamentul luat în faţa populaţiei şi a lăsat lista de medicamente compensate ‘la cheie’, după îndelungate consultări cu renumiţi medici şi profesori, asociaţii de pacienţi, dar şi industria farmaceutică şi cu toate acestea actualul ministru al Sănătăţii invocă lipsa banilor ca principal argument pentru neintroducerea listei de medicamente compensate de la 1 aprilie 2014, aşa cum fusese angajamentul iniţiat luat în faţa pacienţilor, dar şi a organismelor financiare internaţionale.

‘O amânare a listei de medicamente compensate pe motiv că aceasta trebuie reanalizată nu face decât să prelungească chinul pacienţilor şi, în cazul multora, să grăbească decesul. În acest moment, viaţa a peste 3 milioane de pacienţi se află în semnăturile Guvernului Ponta 3’, se arată în moţiune.

Semnatarii moţiunii informează că fostul ministru liberal al Sănătăţii a realizat, pe lângă lista cu medicamente compensate, o analiză de impact bugetar, aprobată de către Ministerul Finanţelor Publice şi ministrul delegat pentru buget, dar şi de către organismele financiare internaţionale. A fost estimat un impact pozitiv de 592 milioane lei pentru anul 2014, suma care ar putea fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa claw-back, revizuirea preţurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanţator şi producător, audit al prescripţiei medicale).

Moţiunea simplă pe Sănătate va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor luni, iar marţi va primi votul final.