Liberalii critică revizuirea prognozei economice pe 2017: „S-a comis o ilegalitate pentru ca Dragnea să justifice bugetul”

Senatorul PN Florin Cîţu a declarat, miercuri, că revizuirea în sus a prognozei privind evoluţia economică a României în 2017 s-a făcut "pentru ca Dragnea să poată justifica bugetul pe 2017". Liberalul cere preşedintelui Comsiei Naţionale de Prognoză să ofere explicaţii privind revizuirea, despre care spune că este "o ilegalitate".

RomaniaTV.net
25 ian. 2017, 09:28
Liberalii critică revizuirea prognozei economice pe 2017: „S-a comis o ilegalitate pentru ca Dragnea să justifice bugetul”

Vicepreședintele Comisiei Buget-Finanțe din Senat, liberalul Florin Cîțu, consideră că există indicii temeinice potrivit cărora instituția Comisia Națională de Prognoză a comis o ilegalitate pentru ca PSD și Liviu Dragnea să justifice întocmirea bugetului pe 2017. Senatorul PNL solicită explicații publice de la președintele CNP, Ioan Ghizdeanu.

„Există suspiciuni că instituția Comisia Națională de Prognoză( CNP) a comis o ilegalitate pentru ca PSD și guvernul condus formal de Sorin Grindeanu să poată justifica bugetul pe 2017. Mai exact, CNP a fost obligată să-și revizuiască prognozele în linie cu cele prezentate de PSD și Liviu Dragnea și să ofere o bază legală pentru întocmirea bugetului pe 2017. Explicația este simplă: pentru ca PSD să-și poată realiza propunerile faraonice, avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este aceea că CNP a fost forțată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza”, spune Cîţu într-un comunicat, în care subliniază că prognoza de iarnă a CNP a fost făcută publică mai devreme decât în mod normal şi „a preluat la virgulă datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016”

Senatorul PNL a adăugat că va solicita colegilor liberali să depună o plângere penală împotriva conducerii Comisiei Naționale de Prognoză: „Potrivit legii, pentru întocmirea bugetului ar fi trebuit să fie folosită prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză(CNP), respectiv cea publicată în noiembrie 2016. În prognoza respectivă, PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei, iar creșterea economică reală la 4.3%. Este important de punctat că programul de guvernare al PSD, publicat în septembrie 2016, conținea date diferite: PIB de 815,2 miliarde lei, creștere economică de 5,5%. Ulterior, bugetul pentru 2017 prezentat de PSD conținea indicatorii din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Pe această cale, solicit oficial explicații de la președintele Comisiei Naționale de Prognoză. Iar dacă domnul președinte al CNP, Ioan Ghizdeanu, numit de PSD nu are explicații plauzibile, atunci trebuie să își dea urgent demisia. În același timp, voi solicita colegilor din PNL să depună o plângere penală împotriva conducerii CNP”.


loading...