Guvernul PNL îşi asumă răspunderea pe OUG 114 şi pe legea bugetului pentru 2020. Reacţia PSD

Ludovic Orban a anunţat că Guvernul PNL o să-şi asume răspunderea pe OUG 114, dar si pe legea bugetului pentru 2020 în data de 23 decembrie.  

16 dec. 2019, 06:33
Guvernul PNL îşi asumă răspunderea pe OUG 114 şi pe legea bugetului pentru 2020. Reacţia PSD

UPDATE: Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni seară, că decizia de a adopta bugetul pentru anul 2020 prin asumarea răspunderii Guvernului este ”foarte proastă” şi se aştepta ca Ludovic Orban ”să înceapă să ia şi nişte decizii bune”. „Cinstit, chiar în ultimul ceas, mă aşteptam ca domnul Orban să înceapă să ia şi nişte decizii bune. Decizia de a veni cu asumare pe buget este foarte proastă. Mă bucur că este pe 23 decembrie, înainte de Crăciun. O să ne reunim luni în Biroul Politic Naţional şi acolo vom lua decizii”, a spus Ciolacu.

UPDATE. Guvernul îşi va angaja răspunderea asupra legii bugetului de stat, legii asigurărilor sociale pe anul 2020 şi asupra modificării OUG 114, potrivit unei decizii luate în Biroul Executiv al PNL, a anunţat Orban. Orban a spus că, miercuri, va avea loc ședința de Guvern pentru adoptarea celor două proiecte și anunțul prinvind angajarea.  „Cea mai bună dată pentru o ședință a Parlamentului este 23 decembrie”, a punctat Orban.

Premierul Ludovic Orban spune că a primit susţinerea conducerii PNL pentru o eventuală asumare a răspunderii pe legea bugetului, în cazul în care se va stabili acest lucru. „În cursul zilei de mâine vom lua decizia privitoare la procedura pe care o vom decide pentru adoptarea legii. Repet, obiectivul nostru este acela ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget din partea Guvernului liberal”, susţine Orban.

El a explicat că angajarea răspunderii are mai mulţi paşi: adoptarea proiectului în şedinţa de Guvern, convocarea Birourilor Permanente Reunite ale celor două camere pentru stabilirea calendarului, acordarea unei perioade de timp pentru parlamentari pentru a depune amendamente şi şedinţa de plen. Ulterior, sunt trei zile în care se poate depune moţiune de cenzură, iar dacă nu, este necesară convocarea plenului uneia dintre Camere pentru a se anunţa termenul de atacare la Curtea Constituţională, după care urmează promulgarea legii.

Liberalii se reunesc azi pentru a decide forma sub care va fi adoptată Legea bugetului de stat pentru 2020. Premierul Orban preciza că doreşte ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului şi, dacă constată că există riscul ca actul normativ să fie blocat în Parlament, va angaja răspunderea Guvernului.

Întrebat dacă va angaja răspunderea Guvernului pentru Legea bugetului Orban a spus: ”Obiectivul nostru este de a reuşi adoptarea bugetului de stat şi a Legii asigurărlor sociale până în 31 decembrie. Dacă constatăm că este posibil să atingem acest obiectiv prin dezaterea obişnuită în Parlament, vom apela la dezbatere”, scrie News.ro.

Orban a precizat că orice amendament adus Legii bugetului şi care este oportun va fi admis, indiferent de modul în care se a adopta legea.

Întrebat când va decide forma în care va fi adoptat bugetul, Orban a anunţat că ”până luni”.

Guvernul mizează anul viitor pe o creştere a veniturilor cu aproape 10%, asemănătoare cu cea din acest an, şi a cheltuielilor cu doar 7,1%, la jumătate faţă de ultimii doi ani, în timp ce economia este aşteptată să crească cu 4,1%, potrivit strategiei fiscal bugetare publicate de Ministerul Finanţelor.

Bugetul pe 2020 va avea cheltuieli totale de 399,2 miliarde de lei şi venituri aşteptate de 358,6 miliarde de lei.

Astfel, veniturile cresc cu 9,8% (10,6% în 2019), iar cheltuielile cu 7,1%, faţă de circa 15-16% în 2019 şi 2018.

În plus, deficitul scade cu circa 5,5 miliarde de lei faţă de 2019, dar se menţine la un nivel de peste 3%, impus prin Tratatul de Maastricht.

”Planificarea bugetară pe anul 2020 şi estimările pe perioada 2021-2022 stabilesc deficitul bugetar ESA în anul 2020 la 3,58% din PIB, urmând ca acesta sa ajungă în anul 2022 la 2,77% din PIB, respectiv o reducere de 0,81 puncte procentuale faţă de anul 2020, încadrandu-se în 2022 în prevederile regulamentelor europene”, se arată în document.

Totodată, cheltuielile de personal, care au pus presiune semnificativă pe buget în ultimii doi ani, îşi reduc dinamica, cu un plus de doar 7,2% faţă de 2019, după creşteri de 19%, respectiv 24% în ultimii doi ani.

Cheltuielile cu asistenţa socială vor creşte cu 14,5% în 2020, la 131,1 miliarde de lei, şi vor reprezenta circa o treime din cheltuielile totale.

În septembrie 2020, Guvernul va mări punctul de pensie cu 40%, un avans care va pune presiune pe buget.