Liberalizarea regimului de vize: Reprezentantul UE în Turcia a adus jigniri grave Ankarei

Șeful delegației europene în Turcia, Hansjoerg Haber, a demisionat ca urmare a comentariilor considerate nepotrivite de către autoritățile turce în legătură cu acordul privind migrația încheiat pe 18 martie între Ankara și Uniunea Europeană, relatează marți Reuters și AFP, citate de Agerpres.

14 iun. 2016, 11:50
Liberalizarea regimului de vize: Reprezentantul UE în Turcia a adus jigniri grave Ankarei

”Confirmăm faptul că ambasadorul a demisionat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a reprezentanței UE în Turcia, potrivit AFP. ”Nu suntem în poziția de a comenta motivele (demisiei) în acest moment”, a declarat la rândul său un oficial al delegației UE de la Ankara, citat de Reuters. Comisia Europeană nu a făcut deocamdată nici un comentariu.

În mai, Hansjoerg Haber, diplomat german, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe turc în legătură cu comentariile sale despre acordul privind migrația. Oficialii turci s-au simțit ofensați de faptul că Haber a folosit un proverb german, deloc flatant, citat de presa locală, pentru a descrie cum a intrat în dificultate un plan pentru relaxarea restricțiilor în materie de vize pentru turcii care călătoresc în Europa, plan ce face parte din acordul UE-Ankara privind migrația.

Avem un proverb: ‘Să începi ca un turc și să închei ca un german’. Dar aici s-a întâmplat invers. S-a început ca un german și s-a încheiat ca un turc”, a declarat presei în acea vreme Haber, potrivit Deutsche Welle (DW).

Citeşte şi Doi migranţi au cerut justiţiei europene anularea acordului între Turcia şi Uniunea Europeană

Ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, l-a convocat pe Haber pentru a da explicații, estimând că declarațiile sale nu sunt potrivite pentru un diplomat. ”Nici un ambasador nu are dreptul să umilească poporul unei țări în care el se află și să spună ceva despre președintele său. Aceasta este prima regulă a diplomației”, afirma Bozkir, citat de DW.

Reuters amintește că Turcia și UE discută despre liberalizarea vizelor din 2013 și au convenit în martie a.c. să continue cu această chestiune în cadrul acordului destinat să pună capăt imigrației ilegale din Turcia către UE. Dar negocierile stagnează de când Bruxellesul a insistat că Ankara trebuie să-și reformeze legislația antiteroristă dură, pentru a fi reluat un alt domeniu al acordului, cel referitor la continuarea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Ankara a afirmat însă că aceasta este în afara problemei.