Liberalul Alexandru Muraru anunță interzicerea partidului AUR prin lege: „Devine deja o chestiune foarte probabilă”

Pe fondul ascensiunii AUR în sondaje, liberalul Alexandru Muraru a anunțat o inițiativă legislativă mai puțin obișnuită pentru România ultimilor 33 de ani, de când s-a trecut la sistemul democratic: interzicerea unui partid parlamentar. 

10 mai 2023, 21:03
Liberalul Alexandru Muraru anunță interzicerea partidului AUR prin lege: „Devine deja o chestiune foarte probabilă”

Deputatul Alexandru Muraru, deputat PNL Iași, președinte al organizației locale, își propune scoaterea în afara legii a partidului lui George Simion, care a scos zeci de mii de români în stradă și care va anunța în curând programul de guvernare.

„Scoaterea partidului extremist AUR în afara legii devine deja o chestiune foarte probabilă. Partidul extremist, neofascist, de sorginte legionară este pe drumul pe care l-a avut partidul Zorii Aurii în Grecia. Vor ajunge să producă violențe zilnice pe scară largă și probabil crime.

Acest partid extremist, prin acțiunile iresponsabile, prin instigarea la violență și vandalism, a confiscat democrația și a pătat memoria celor care s-au jertfit pentru generațiile următoare.

Sloganele și simbolurile folosite de unii manifestanți în cadrul protestului din fața Parlamentului României, la care au luat parte și demnitari ai grupului parlamentar AUR, sunt insultătoare pentru memoria suferințelor celor care și-au pierdut viața în lagărele de concentrare ale Germaniei naziste și puținilor urmași ai acestora”, a scris miercuri pe Facebook deputatul liberal Alexandru Muraru.

 

Nu e prima dată când Muraru cere legi pentru interzicerea unor partide

 

Alexandru Muraru este fratele lui Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA. Ambii sunt apropiați ai lui Klaus Iohannis. De-a lungul timpului, cei doi controversați politicieni au fost criticați inclusiv de PSD.

În trecut, frații Muraru au lansat atacuri furibunde la adresa AUR. Și anul trecut au amenințat cu scoaterea partidului de opoziție în afara legii.

„Instituțiile statului trebuie să răspundă dacă această formațiune AUR este o amenințare la adresa ordinii constituționale a României și pe cale de consecință e nevoie de activarea din lege a mecanismului pentru scoaterea în afara sa. S-au adunat numeroase elemente care fac posibilă și impun declanșarea acestui mecanism, pentru că statul trebuie să aibă o strategie pentru a se confrunta cu acest demon al trecutului (…).

Există două proceduri pe care legea le… după modelul german, Parchetul General poate declanșa această procedură și CCR este chemată, prin legea de la începutul anilor 2000 pe baza căreia se înființează și funcționează partidele politice, să confirme o asemenea rezoluție”, a comentat politicianul.