Liberalul Ludovic Orban: Nu voi vota un Guvern USL din care să facă parte UDMR

Deputatul PNL Ludovic Orban a anunţat, luni, că nu va vota un Guvern al USL din care să facă parte UDMR, iar acest lucru nefiind legat de cu "statutul de partid etnic" al formaţiunii maghiare, ci în funcţie de patru motive, care vizează colaborarea cu PDL şi Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 16:01
Liberalul Ludovic Orban: Nu voi vota un Guvern USL din care să facă parte UDMR

Orban enumeră, pe Facebook, patru argumente pentru care poziţia sa este categorică împotriva cooptării UDMR la guvernare.

„1. UDMR a trădat în 2009 înţelegerea cu PNL şi cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis învestirea guvernului Boc 2 (după ce, culmea, votaseră moţiunea de cenzură care a dus la căderea cabinetului Boc 1 ); 2. Timp de 3 ani UDMR a votat toate aberaţiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social şi instituţional de astăzi; 3. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Băsescu, fiind un factor decisiv în operaţiunea de salvare a lui Băsescu; 4. Cetăţenii care ne-au votat sunt într-o proporţie zdrobitoare împotriva cooptării UDMR la guvernare”, a explicat Orban.

El precizează că nu va vota un Guvern din care face parte UDMR. „Mai precizez că nu voi vota un Guvern din care face parte UDMR”, a subliniat deputatul PNL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminică noapte, că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare, el arătând că declaraţia premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă disponibilitatea USL la a discuta nişte „formule de asociere”.

Mai mulţi lideri USL se opun alianţei cu UDMR.  Ministrul Culturii, senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat, luni dimineaţă că este ferm împotriva unei alianţe la guvernare a USL cu UDMR.

Întrebat de ce este împotriva acestei alianţe, liberalul a răspuns: „Pentru că nu este cazul şi pentru că asta am promis electoratului, ca UDMR să rămână în opoziţie”.

Norica Nicolai a declarat la România TV, de asemenea, că „în opinia ei, USL nu ar trebui să se alieze cu UDMR”. „Putem discuta despre o colaborare cu UDMR în vederea revizuirii Constituţiei şi o colaborare în Parlament, dar nu mi se pare normal ca UDMR-ul să fie prezent la guvernare”.

George Becali a declarat că, în opinia sa, USL nu are nevoie de UDMR, menţionând că premierul Victor Ponta a greşit când a făcut anunţul privind alianţa cu Uniunea. „Ideea asta că UDMR este din PPE: n-are nicio putere UDMR în PPE”, a spus Becali, răspunzând unei întrebări.