LIBIA: 27 de morţi în două zile de lupte

În total, cinci membri ai forțelor fidele autorităților recunoscute de comunitatea internațională și opt combatanți ai grupărilor rivale și-au pierdut viața duminică în noi confruntări la Benghazi (est), potrivit agenției de presă apropiate de aceste autorități, scrie AFP.

RomaniaTV.net
22 feb. 2016, 04:24
LIBIA: 27 de morţi în două zile de lupte

În Libia, două autorități principale își dispută puterea, cea recunoscută de comunitatea internațională — instalată în est — și alta cu sediul la Tripoli, sub controlul unei coaliții a milițiilor, în mare parte islamiste.

Moartea acestor luptători a intervenit la o zi după ce 14 membri ai autorităților recunoscute au fost uciși în cursul unei tentative de preluare a controlului asupra unei localități aflate în mâinile grupărilor rivale.

„Cinci soldați și-au pierdut viața într-o operațiune menită să îi respingă pe teroriști în vestul orașului Benghazi, precum și opt combatanți aparținând acestor mișcări”, a transmis agenția Lana.

Citând o sursă militară, agenția a precizat că forțele fidele au reușit să cucerească un port în vestul orașului și un spital în sud, în pofida pierderii a 19 oameni în două zile.

„Soldaților li s-au dat ordine să își continue înaintarea și să nu se oprească decât după ce au reușit să elimine grupările teroriste din Benghazi” în cursul operațiunii militare numite „Sângele martirilor”, a adăugat sursa citată.

De peste un an și jumătate, Benghazi este scena luptelor sângeroase dintre, pe de o parte, formațiuni înarmate, printre care se află extremiști ca gruparea Statul Islamic (SI) și Anshar al-Sharia, apropiată de organizația Al Qaida, și, de cealaltă parte, forțele fidele guvernului recunoscut de comunitatea internațională.

Libia este dominată de grupuri politice și armate rivale, după ce Muammar Gaddafi a fost răsturnat de la putere și ucis în 2011 ca urmare a unei revolte susținute de o intervenție militară occidentală. Această situație de profundă instabilitate a favorizat implantarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care deține controlul asupra orașului-port Syrte și a împrejurimilor acestuia.