Libia a eliberat infirmierele bulgare, în 2007, în baza unui acord secret cu Nicolas Sarkozy

Infirmierele bulgare din Libia ar fi fost eliberate, în 2007, în baza unui acord secret, în domeniul nuclear, între Nicolas Sarkozy şi Muammar Kadhafi, susţine publicaţia franceză Les Inrockuptibles.

RomaniaTV.net
30 apr. 2012, 16:43
Libia a eliberat infirmierele bulgare, în 2007, în baza unui acord secret cu Nicolas Sarkozy

Săptămânalul Les Inrockuptibles a consultat câteva dosare confidenţiale ale Preşedinţiei Franţei şi Ministerului francez de Externe.

Revista susţine că acordul a fost negociat în şapte zile, iar soarta infirmierelor bulgare a fost discutată în schimbul unor rachete franceze şi unei centrale nucleare.

În decembrie 2007, în prima zi a vizitei la Paris a lui Muammar Gaddafi, Palatul Elysée oferise detalii despre acordurile şi contractele semnate cu Libia, inclusiv despre un document de cooperare în domeniul energiei nucleare.

Nicolas Sarkozy s-a implicat personal în eliberarea infirmierelor bulgare din Libia.

Pe 16 iulie 2007, ambasadorul Franţei la Tripoli, Jean-Luc Sibiude, primea o telegramă de la Paris în care i se cerea să ia legătura cu autorităţile libiene pentru a le propune un acord de cooperare în domeniul nuclear. Textul urma să fie semnat în cursul vizitei pe care Sarkozy trebuia să o efectueze în Libia dacă infirmierele erau eliberate