Libia: Manifestanţii au intrat fără violenţe în sala Congresului din Tripoli

Zeci de manifestanţi au intrat duminică fără violenţe în sala Congresului General Naţional (CGN) din Tripoli, cea mai înaltă autoritate a ţării, pentru a cere plecarea miliţiilor din capitală la o zi de la producerea unor confruntări între grupările armate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
17 nov. 2013, 20:01
Libia: Manifestanţii au intrat fără violenţe în sala Congresului din Tripoli

‘Cerem decizii ferme ale Congresului pentru a pune capăt prezenţei miliţiilor în capitală’, a declarat unul dintre manifestanţi. ‘Suntem veniţi aici pentru a face presiune asupra Adunării, fără violenţe’, a adăugat el.

Serviciile de securitate care nu au opus rezistenţă primilor manifestanţi au blocat apoi intrarea principală, împiedicând alţi protestatari să intre în incinta clădirii. Locuitorii din Tripoli au intrat în grevă generală duminică pentru a denunţa violenţele sângeroase produse în ultimele două zile în capitala libiană.

Aceste violenţe au izbucnit vineri când o miliţie originară din Misrata, instalată în cartierul Gharghour, în sudul Tripoli, a tras asupra manifestanţilor paşnici veniţi să ceară plecarea acesteia din capitală. În represalii, persoane înarmate au atacat cartierul general al acestei miliţii, confruntările soldându-se cu cel puţin 43 de morţi şi 450 de răniţi, potrivit Ministerul Sănătăţii.

Locuitorii capitalei libiene protestează frecvent împotriva prezenţei diverselor facţiuni armate în oraş. Venite din alte localităţi, acestea au participat la luptele împotriva trupelor fostului preşedinte Muammar Gaddafi, dar ele nu au părăsit capitala după înlăturarea acestuia de la putere, în luna august 2011.