Licee „de fiţe”, crescătorii de DROGAŢI: Elevii îşi pierd mirosul, memoria şi aud voci”

Fenomenul drogurilor a atins cote alarmante în Constanţa. Tot mai mulţi tineri sunt consumatori de droguri de la vârste fragede. Unii dintre ei mor înainte de a atinge vârsta majoratului, ori din cauza supradozelor, ori din cauza efectelor devastatoare ale substanţelor interzise.

RomaniaTV.net
16 mart. 2015, 07:30
Licee „de fiţe”, crescătorii de DROGAŢI: Elevii îşi pierd mirosul, memoria şi aud voci”

Specialiştii antidrog trag semnale de alarmă şi continuă prevenţia în rândul tinerilor, sfătuindu-i să ceară ajutor dacă au început să meargă pe această cale. Drogurile pot părea, la prima vedere, o joacă pentru cei care nu înţeleg efectele devastatoare ale adicţiei. Totul începe cu „o singură dată” şi se transformă într-o dependenţă din care cu greu mai poţi da înapoi, potrivit Cuget Liber.

Specialiştii spun că mulţi consumatori sunt din rândul tinerilor de liceu. Însă, spun ei, adolescenţii vin de la licee bine-cotate şi, în general, nu sunt persoane care să aibă probleme în familie sau au anturaje dubioase.

„Mulţi dintre consumatorii de droguri sunt de la licee bune din Constanţa. Am avut cazuri, anul trecut au fost doi copii, aveau 16 ani. Unul dintre ei, între timp, a decedat pentru că a primit ajutor mult prea târziu. În cazul drogurilor inhalatorii apar daune ale mucoaselor nazale. Primul lucru este pierderea mirosului. Cei care trag pe nas nu mai simt niciun fel de miros. Ce se întâmplă dacă îşi injectează drogurile? Majoritatea nu foloseşte seringi sterile, ci îşi dau seringile de la unul la altul, iar bineînţeles că în acest mod iau diverse boli, SIDA, hepatite, care sunt mult mai agresive la consumatorii de droguri. Nu de puţine ori se ajunge la deces. De asemenea, pot apărea infecţiile de piele, pot apărea cangrene, mai ales la nivelul piciorului, pentru că am avut şi consumatori de droguri care îşi injectau în picioare. Mulţi dintre ei îşi injectează în picior pentru că nu se observă, nu lasă urme vizibile„, a explicat dr. Irina Dumitru.

Citeşte şi Cinci tineri din Galaţi, prinşi în timp ce se drogau pe stradă VIDEO

Dependenţa de droguri este o boală care afectează consumatorul atât fizic, cât şi psihic. Există mai multe cauze pentru care oamenii încep să consume droguri, însă principalul motiv ar fi anturajul. Primele doze bineînţeles că sunt gratuite. Apoi începe chinul.

Vizavi de consumatorii de etnobotanice, acestea pot duce la deces. Dacă după un consum de droguri ilegale, adică mai grave, poţi rămâne cu sechele, după consumul de etnobotanice, efectele sunt ireversibile. Primul lucru care apare este faptul că nu-şi aduc aminte. Asta pentru că în cazul consumului de etnobotanice, neuronii se pierd, scade numărul acestora. Consumatorii îşi aduc aminte ce făceau acum câţiva ani, dar nu-şi aduc aminte ce au făcut ieri. A doua problemă ar fi faptul că aceşti consumatori de etnobotanice aud voci. Am avut pacienţi care îmi povesteau că stăteau cu capul pe pernă şi auzeau tot felul de voci. O persoană care consumă metamfetamine pe o perioadă de şase luni poate avea transformări la nivelul creierului, care va arăta, la nivel cerebral, ca un pacient cu Alzheimer. Pot apărea accidente vasculare, am avut un pacient care a făcut accident vascular la 20 de ani„, a subliniat medicul.

Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), împreună cu poliţiştii rutieri şi medici constănţeni au început o campanie de alarmare cu privire la droguri. Aceştia desfăşoară activităţi în cadrul instituţiilor de învăţământ, expunându-le tinerilor riscurile cu care se confruntă odată ajunşi în postura de a lua droguri.