Liceu cu predare în limba romani, înfiinţat din Capitală

Guvernul va decide înfiinţarea unui liceu cu linie de predare în limba romani, liceu care va funcţiona într-o clădire a unei cazarme dezafectate din sectorul 5 din Capitală şi va oferi zilnic elevilor romi cel puţin o masă caldă.

RomaniaTV.net
13 mart. 2012, 10:21
Liceu cu predare în limba romani, înfiinţat din Capitală

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat, în şedinţa de marţi a Executivului, că înfiinţarea liceului reprezintă iniţiativa deputaţilor din grupul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian şi Nicolae Păun şi a întrunit consensul coaliţiei, potrivit Mediafax.

„Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii : o societate civilizată şi construită european”, a spus Ungureanu.

Pentru înfiinţarea liceului, Ministerul Apărării a pus la dispoziţie clădirea unei cazarme dezafectate din sectorul 5, a declarat deputatul Varujan Pambuccian. Acesta a precizat că înfiinţarea liceului are drept scop scăderea abandonului şcolar în rândul elevilor romi şi inserţia lor socială.

Predarea în cadrul liceului, a mai spus Pambuccian, va fi realizată exclusiv în limba română, dar elevii vor urma totodată cursuri de limbă şi civilizaţie romani. Liceul va asigura elevilor, de asemenea, cel puţin o masă caldă, cel mai probabil prânzul.