Licitaţia pentru deszăpezirea Sectorului 5, AMÂNATĂ până a venit ninsoarea. Cât va costa acum salubrizarea sectorului

Licitaţia pentru deszăpezirea şi curăţenia Sectorului 5 a fost scoasă din nou la licitaţie de administraţia locală, în ciuda faptului că primarul Daniel Florea a anunţat încă de la preluarea mandatului în iunie că va asigura din bugetul propriu serviciile de salubrizare pe raza sectorului. La jumătate de an distanţă, a căzut deja şi prima ninsoare la Bucureşti, dar licitaţia nu este încă atribuită unui operator specializat. Între timp, deszăpezirea şi curăţenia în Sectorul 5 vor fi plătite de toţi locuitorii Capitalei, serviciile fiind asigurate de Compania Romprest Service SA prin contract cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). 

13 dec. 2016, 08:47
Licitaţia pentru deszăpezirea Sectorului 5, AMÂNATĂ până a venit ninsoarea. Cât va costa acum salubrizarea sectorului

Potrivit anunţului de licitaţie, lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), pe data de 8 decembrie 2016 de către Primăria Sectorului 5, administraţia locală intenţionează să plătească între 31,882,757.23 şi 70,367,661.41 RON fără TVA (maxim 15,5 milioane euro) pentru serviciile de deszăpezire şi curăţenie, printr-un acord-cadru cu durata de un an. 

Ofertele depuse la licitaţie urmează să fie deschise abia pe data de 17 ianuarie 2017. Dacă se înregistrează şi eventuale contestaţii la licitaţie, ceea ce poate prelungi termenul de atribuire a contractului cu câteva luni, înseamnă că şi în această iarnă deszăperizea Sectorului 5 va fi plătită de toţi locuitorii Capitalei prin contractul pe  care Primăria Bucureşti l-a încheiat cu firma Romprest Service SA. 

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în luna octombrie, ca Primăria Municipiului București să asigure în continuare serviciile de deszăpezire şi salubrizare pe raza Sectorului 5, până când administraţia locală va încheia contractul de prestări cu un nou operator. Hotărârea a fost adoptată atunci cu majoritate de voturi. Detalii, aici. 

În raportul de specialitate se reamintește că, la sfârșitul lunii septembrie, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre în baza căreia, începând cu data de 15 octombrie, competențele privind înființarea, organizarea, atribuirea și derularea activităților serviciului public de salubrizare în sectorul 5 revin Consiliului local al Sectorului 5, atribuție îndeplinită de către Municipiul București pe parcursul ultimilor cinci ani. 

„Până la finalizarea procedurilor (…) contractul încheiat între PMB și SC Compania Romprest Service SA continuă să își producă efectele, însă este imperios necesar ca Primăria Sectorului și Consiliul Local Sector 5 să ia toate măsurile necesare în vederea finalizării, cu celeritate, a procedurii pentru încheiere Acord cadru servicii de salubrizare și deszăpezire pe raza Sectorului 5 din Municipiul București”, se mai prevede în document.

Administraţia locală a mai făcut o încercare de atribuire a contractului de salubrizare a Sectorului 5 în luna octombrie, însă s-a soldat cu un eşec. 

Cum se va face curăţenia în Sectorul 5, după atribuirea contractului de salubrizare

A. Măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice, răzuirea rigolelor, evacuarea depozitelor necontrolate de deșeuri (activitatea de salubrizare stradală). 
B.   Curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ (activitatea-deszăpezire și combaterea poleiului).
Activitatea de salubrizare stradală
Operatorul serviciului de salubrizare va desfăşura operațiile de mătura tmanual şi mecanizat, spălat, stropit şi întreţinere a căilor publice, răzuirea rigolelor; colectarea, transportul, sortarea, valorificarea şi eliminarea deşeurilor stradale, cât şi a celor rezultate din depozitări ilegale şi din activităţi de reamenajare şi reabilitare interioarã a locuinţelor/apartamentelor în condiţiile legii, colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public în condiţiile legii, în aria administrativ-teritorială a sectorului 5, stabilită conform contractului.
Operatorul serviciului de salubrizare va întocmi programul pentru serviciul de salubrizare – activitatea de salubrizare stradală conform H.C.G.M.B. nr.119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare în Municipiul Bucuresti.
Frecvenţa operaţiei de măturat mecanizat va fi de 5 trecere/saptamana ,respectiv 1 treceri pe saptamana minim si 7 treceri pe saptamana , respectiv 3 treceri pe saptamana maxim pentru arterele din Anexa nr.4 la caietul de sarcini. Suprafaţa de lucru este de 2,5 metri de la rigolă.
Frecvenţa operaţiei de măturat manual va fi de 5 trecere/saptamana minim si 7 treceri/saptamana maxim pentru arterele din Anexa nr.1 la caietul de sarcini – se va include şi suprafaţa trotuarelor aferente în suprafaţa de acţiune, şi 1 treceri/săptămâna minim si 3 treceri pe saptamana maxim pentru cele din Anexa nr.2 la caietul de sarcini. Detalii din Caietul de sarcini privind salubrizarea Sectorului 5 pot fi consultate aici. 

Suprafeţele care ar urma să fie salubrizate pe raza Sectorului 5 pot fi consultate în Anexă. 

Cine a plătit pentru salubrizarea Sectorului 5, până în prezent

Din 1999 până în 2001, în Sectorul 5 activitatea de salubrizare a fost făcută de REBU. În noiembrie 2001, Consiliul Local a decis ca salubrizarea şi deszăpezirea pe raza sectorului să fie efectuată de Administraţia Domeniului Public Sector 5. Zece ani mai târziu, în 2011, Primăria Sector 5 a spus că nu mai are bani pentru a plăti serviciul de salubrizare şi a cerut Municipalităţii să preia curăţenia. În 13 noiembrie 2012, Primăria Capitalei a atribuit prin negociere directă un contract de aproape 10 milioane de euro pentru salubrizare şi deszăpezire în Sectorul 5 firmei Romprest Service. Primăria condusă atunci de Sorin Oprescu a motivat gestul prin necesitatea încheierii contractului într-un termen scurt. La data de 2 iulie 2014, Municipalitatea a încredinţat companiei Romprest un nou contract de peste 2,4 milioane de euro pentru servicii de salubrizare stradală pentru Sectorul 5. Contractul a fost din nou prelungit la data de 19 decembrie 2014. Potrivit actului adiţional, salubrizarea stradală costa lunar peste 760.000 de euro vara, iar pe timp de iarnă aproape 2,5 milioane de euro. Din nou s-a motivat „situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute”, de parcă nu s-ar fi ştiut că vine iarna şi Sectorul 5 nu are contract de deszăpezire. Cu toate acestea, Primaria susţine că, „preţul cel mai scăzut” a fost criteriul de selecţie.

Citeşte şi ADIO POMANĂ în Sectorul 5. Cât vor plăti bucureştenii pentru serviciul de salubrizare

În vară, Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect privind iniţierea unui studiu de oportunitate pentru stabilirea soluţiilor de delegare a serviciului de salubrizare.

Conform documentului, municipalitatea intenţiona să delege activităţile de salubrizare stradală, salubrizare menajeră şi serviciul de iarnă (deszăpezire) unei firme private, în următorii opt ani, servicii pentru care locuitorii din Sectorul 5 ar trebui să plătească un tarif care să varieze între 6,38 lei/persoană/lună în primul an şi 9,47 lei/lună/persoană în ultimul an de contract, adică în anul 2024. 

120 milioane euro pentru salubrizarea Sectorului 5 în următorii opt ani

Contractul de delegare a serviciului de salubrizare în Sectorul 5 ar urma să fie încheiat pe o perioadă de opt ani (2017-2024), valoarea totală a acestuia fiind în sumă de 541.869.144 lei fără TVA (aprox. 120 milioane euro). Firma privată căreia îi va fi încredinţat serviciul de salubrizare, în urma unei licitaţii publice deschise, va plăti o redevenţă anuală de numai 53.580 lei. 

DOCUMENTUL privind oportunitatea delegării serviciului de salubrizare în Sectorul 5 poate fi consultat, integral, AICI.


loading...
Partenerii noștri