Licitaţie cu dedicaţie: Metrorex vrea să cumpere 51 de trenuri cu 350 de milioane de euro, CAF e favorită

Compania de stat Metrorex vrea să cumpere 51 de trenuri de metrou, contract de 350 de milioane de euro care trebuie să se deruleze pe următorii şapte ani, iar o parte din firmele care doresc să participe la licitaţie cred că prevederile din documentaţia de atribuire favorizează compania spaniolă CAF, scrie adevarul.ro.

RomaniaTV.net
12 aug. 2014, 16:41
Licitaţie cu dedicaţie: Metrorex vrea să cumpere 51 de trenuri cu 350 de milioane de euro, CAF e favorită

Metrorex se pregăteşte să atribuie un contract în valoare de 350 de milioane de euro în schimbul a 51 de noi garnituri de metrou destinate Magistralei 5 Drumul Taberei-Eroilor. Atribuirea acestui contract este pe cale să genereze un nou scandal, după ce o serie de participanţi au acuzat că punctajul din caietul de sarcini favorizează compania Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), care a livrat şi ultimele trenuri către compania de stat.

Procedura este programată să se încheie în data de 25 august, când vor fi deschise toate ofertele. Potrivit criteriilor de evaluare, preţul reprezintă partea predominantă, acordându-se 120 de puncte, adică 60% din total. Alte 80 de puncte se acordă pentru criteriile tehnice, cu 40% pondere în total.

O serie de participanţi acuză, însă, că formulările sunt introduse astfel încât numai CAF să le poată îndeplini. Cel dintâi criteriu contestat îl reprezintă faptul că primul tren trebuie livrat în maximum 22 de luni, iar alte 12 trebuie livrate în 6 luni de la acel moment. Acestea acontează 24 de puncte din cele 80 acordate din punct de vedere tehnic, respectiv 12% din total. Un alt criteriu contestat îl constituie faptul că garniturile trebuie să aibă maximum 180 de tone fără pasageri, însă trenurile moderne pot fi mai grele de atât şi să fie concomitent şi mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic. Companiile respective au solicitat să nu le fie precizat numele, deoarece procedurile de licitare sunt în derulare.

Aurel Radu, directorul general al Metrorex, a declarat pentru Adevarul că termenul de 22 de luni pentru predarea trenurilor vine ca urmare a condiţiilor impuse de Comisia Europeană, în caz contrar Metrorex urmând a pierde fondurile europene pe care le-a accesat pentru realizarea Magistralei 5.

În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 16 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite şi un număr de 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.