Lider politic bulgar: Bulgaria riscă să fie decuplată de România în monitorizarea pentru aderarea la Schengen

Bulgaria se confruntă cu o amenințare gravă de a rămâne și mai mult în urma României după ce Comisia Europeană va prezenta un raport "foarte critic" în această lună în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a declarat Radan Kanev, copreședinte al Blocului Reformator din Bulgaria, aflat în coaliția de guvernământ, relatează Novinite.

12 ian. 2015, 21:22
Lider politic bulgar: Bulgaria riscă să fie decuplată de România în monitorizarea pentru aderarea la Schengen

Un lider politic bulgar susţine că Bulgaria riscă să fie decuplată de România în monitorizarea pentru aderarea la Schengen.

Radan Kanev, care este copreședinte al BR, crede că situația din sistemul judiciar din Bulgaria ar putea duce la raport ‘negativ’ în cadrul MCV.

Potrivit lui Kanev, România a avut un ‘uriaș’ succes în combaterea corupției, în timp ce țara sa fie duce lipsă de politici anticorupție, fie înregistrează un trend contrar, notează Novinite.

‘Chiar dacă riscul nu se va adeveri, trebuie să acceptăm faptul că asta se va întâmpla din milă, că este un gest față de noul guvern al Bulgariei. Dacă nu suntem decuplați, asta nu ar trebui perceput ca o mare victorie, pentru că victorie este doar dacă ai învins corupția’, a mai spus liderul politic bulgar.

Oficiali din Blocul Reformator, printre care și ministrul justiției, Hristo Ivanov, insistă asupra continuării reformelor în justiție. La rândul ei, vicepremierul Meglena Kuneva a avertizat în privința impactului periculos pe care l-ar putea avea această decuplare a Bulgariei de România.

Opoziția, alături de diverse media și experți, sunt totuși sceptici în privința procesului de reformă, acuzând luptele intestine din cadrul sistemului judiciar.

Pentru a face parte din spațiul Schengen al țărilor fără controale la frontiere, un stat trebuie să dovedească că este pregătit din punct de vedere al securității frontierelor aeriene, al vizelor, cooperării polițienești și protecției datelor. Eforturile de combatere a corupției și de continuare a reformei judiciare din România și Bulgaria sunt monitorizate prin intermediul MCV din 2006.

Totuși, notează Novinite, unii oficiali UE sunt de părere că rapoartele MCV nu ar trebuit să fie o precondiție pentru aderarea la spațiul Schengen.