Lider ştiinţific al Staţiei Arctice: „200 de milioane de oameni vor fi nevoiţi să migreze din cauza schimbărilor climatice în 2050”

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare (World Science Day for Peace and Development) este sărbătorită în fiecare an pe 10 noiembrie. Tema de anul acesta este încălzirea climei şi consecinţele acesteia asupra societăţilor, scrie Mediafax.

RomaniaTV.net
10 nov. 2020, 11:03
Lider ştiinţific al Staţiei Arctice: „200 de milioane de oameni vor fi nevoiţi să migreze din cauza schimbărilor climatice în 2050”

Cercetătorii estimează că 200 de milioane de oameni vor fi nevoiţi să migreze din cauza schimbărilor climatice în 2050.

Schimbările climatice sunt studiate şi în Groenlanda în cadrul proiectului Ariston Comfort Challenge. Cercetătorii din Groenlanda au la dispoziţie casa Ariston Comfort Zone, o construcţie eco şi durabilă, unde învelişul exterior a fost proiectat pentru a susţine o eficienţă energetică ridicată, ce asigură un consum scăzut de energie, menţinând, totodată şi confortul locuitorilor în cele mai dure condiţii meteorologice.

Acest adăpost le permite cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga să studieze ecosistemul arctic pe timpul iernii, precum şi consecinţele schimbărilor climatice asupra stratului de gheaţă, a faunei salbatice şi a oamenilor care trăiesc în regiune.

Topirea gheţii deschide noi rute, noi itinerarii pentru deplasarea în zonă: chiar şi comunităţile din aşezările de aici recurg la noi mijloace de transport, de la sănii trase de câini la ambarcaţiuni de mici dimensiuni. […]

Logistica se va schimba, probabil vor apărea noi porturi şi politicienii locali vor fi nevoiţi să ia măsuri astfel încât bunurile, comerţul şi traficul să fie dirijate către noile rute care nu presupun un consum excesiv de combustibili”, explică Martin Nielsen, lider ştiinţific al Staţiei Arctice.

Ziua Internaţională a Ştiinţei are ca principal obiectiv implicarea opiniei publice în dezbaterea despre ştiinţă şi dezvoltare.