Liderii german, rus şi ucrainean, măsuri concrete privind accesul OSCE în Ucraina

Liderii german, rus și ucrainean, respectiv Angela Merkel, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, au decis asupra unor "măsuri concrete" destinate să permită observatorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să monitorizeze respectarea încetării focului în teren în estul Ucrainei, a anunțat marți Berlinul, potrivit AFP.

17 feb. 2015, 09:09
Liderii german, rus şi ucrainean, măsuri concrete privind accesul OSCE în Ucraina

Merkel, Putin și Poroșenko au decis măsuri concrete privind accesul OSCE în Ucraina, potrivit Agerpres.

Aceste măsuri, care nu a fost detaliate, au fost convenite în cadrul unei discuții telefonice purtate luni seara între cancelarul german și cei doi șefi de stat.

„Referitor la Debalțevo”, cei trei lideri ‘au convenit asupra unor măsuri concrete care să permită OSCE să monitorizeze situația din teren’, în timp ce acordul de la Minsk prevede începerea retragerii armelor grele începând cu marți, 17 februarie, subliniază purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, într-un comunicat.

Echipa de observatori OSCE însărcinată cu monitorizarea respectării armistițiului nu a putut să ajungă la Debalțevo, din cauza ostilităților în desfășurare, iar retragerea armamentului greu nu a început în cursul nopții de luni spre marți.

Responsabili ai guvernului de la Kiev și rebelii proruși se acuză reciproc de a fi la originea atacurilor care împiedică retragerea tancurilor, lansatoarelor de rachetă și artileriei grele de pe linia frontului în estul Ucrainei.

Palatul Elysee indicase anterior că această problemă a fost în centrul unei convorbiri telefonice între președintele francez Francois Hollande, liderul rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel.

‘Cancelarul Angela Merkel și președintele ucrainean au făcut apel’ la omologul lor rus Vladimir Putin ‘să-și exercite influența asupra separatiștilor’ proruși ‘pentru ca ei să înceteze focul’, a adăugat purtătorul de cuvânt menționat.

‘Acțiunile agresive ale Rusiei și declarațiile separatiștilor proruși sprijiniți de Moscova pun în pericol armistițiul intrat în vigoare recent și retragerea planificată a armamentului greu’, menționează la rândul său, într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA, citat luni seara de RIA Novosti.

Misiunea OSCE în estul Ucrainei a indicat luni că armistițiul este în general respectat, cu excepția unor atacuri separate, referindu-se la o serie de incidente produse în Lugansk, Donețk, Severodonețk și Debalțevo.

Situația cea mai gravă se înregistrează la Debalțevo, unde separatiștii susțin că au încercuit armata ucraineană (peste 6.000 de militari), în timp ce Statul Major ucrainean infirmă aceste date și susține că trupele guvernamentale resping atacurile lansate de insurgenți.

Unitățile ucrainene au respins luni oferta separatiștilor de a părăsi Debalțevo printr-un ‘coridor’ special.

‘Conform acordurilor de la Minsk, Debalțevo (nod de comunicații strategic) este al nostru. Noi de aici nu vom pleca’, a declarat pentru Reuters Vladislav Seleznev, purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene.

‘Un ordin privind retragerea din Debalțevo nu a venit. Acest oraș rămâne sub controlul forțelor militare ucrainene’, a adăugat luni seara Andrii Lâsenko, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare. Între timp, separatiștii au anunțat că nouă militari ucraineni, încercuiți la Debalțevo, s-au predat insurgenților. Doi dintre ei sunt grav răniți și le-a fost acordat ajutorul necesar.