Simbolurile regale se schimbă după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se întâmplă cu steagul, bancnotele şi imnul naţional

Moartea Reginei Elisabeta a II-a va declanşa schimbărea simbolurilor regale, o operaţiune considerată deloc uşoară sau ieftină de către specialişti.

09 sept. 2022, 08:57
Simbolurile regale se schimbă după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se întâmplă cu steagul, bancnotele şi imnul naţional
Simbolurile regale se schimbă după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se întâmplă cu steagul, bancnotele şi imnul naţional

Simbolurile regale se schimbă după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Fiul şi moştenitorul acesteia a urcat pe tron la vârsta de 73 de ani, cu numele de Charles al III-lea. Succesiunea implică însă o serie de schimbări importante în tot ce ţine de Casa Regală.

Iată doar câteva dintre lucrurile care vor trebui să se schimbe după moartea Reginei Elisabeta a II-a, conform The Guardian:

Steaguri. Regimentele militare arborează „culorile reginei”, multe dintre acestea fiind prevăzute cu un EIIR (Elizabeth II Regina) brodat cu aur. Steagul pompierilor include iniţialele reginei, iar ţările în care regina rămâne şef de stat, inclusiv Australia, Canada şi Noua Zeelandă, au ceea ce experţii în steaguri numesc „steaguri E” – steaguri personale ale reginei, care sunt folosite atunci când aceasta se află în vizită.

Ce avere avea Regina Elisabeta a II-a și cine o moștenește. Cât de bogată a fost și de unde au venit banii

Bancnote şi monede. În circulaţie sunt 4,5 miliarde de bancnote de lire sterline cu chipul reginei, în valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline. Înlocuirea lor cu altele care să prezinte capul noului monarh va dura cel puţin doi ani. O imagine a noului monarh ar urma să fie stabilită de comun acord cu Palatul Buckingham.

Imnul naţional. Una dintre cele mai simple schimbări, în teorie, va fi schimbarea versurilor imnului naţional de la „God save our gracious Queen” la „God save our gracious King”. Imnul este folosit din 1745, când a fost difuzată o versiune timpurie: „Dumnezeu să-l salveze pe marele George, regele nostru, Trăiască regele nostru nobil, Dumnezeu să-l salveze pe rege”.

Rugăciuni. Regina a fost „apărătoarea credinţei şi guvernatorul suprem” al Bisericii Angliei, iar în Cartea de rugăciuni comune, care datează din 1662, există rugăciuni adresate ei.  Se aşteaptă ca acestea să fie modificate pentru a deveni rugăciuni pentru noul monarh.

Regele Charles al III-lea, prinţul care s-a pregătit 70 de ani ca să urce pe tron. Povestea vieţii sale, de la bătăile încasate în şcoală la tragedia Prinţesei Diana

Cutii poştale şi timbre. Este puţin probabil ca cutiile poştale Royal Mail care poartă cifrul regal al Reginei Elisabeta, ER, să fie îndepărtate. Unele cu cifrul GR al regelui George al VI-lea rămân în uz şi astăzi, după 70 de ani. Cu toate acestea, Poşta va schimba timbrele, urmând să fie folosită o imagine de profil a noului monarh.

Commonwealth. Moartea reginei reprezintă un moment precar pentru unele dintre ţările din Commonwealth, dintre care 14 ţări recunosc monarhul ca şef de stat. În multe cazuri, constituţiile lor prevăd că regina, în mod specific, este şeful statului. În aceste ţări, constituţiile vor trebui să fie modificate pentru a se referi la succesorul ei. În ţări precum Jamaica, unde există o puternică mişcare republicană, şi Belize, aceste modificări constituţionale vor necesita, de asemenea, un referendum, potrivit experţilor din Commonwealth.