Liderii PNL și PSD, avertisment pentru UDMR. „Eu dacă joc într-o echipă, la Steaua, și țin cu Dinamo, ce fac?”

Se agită apele în coaliţia de guvernare. După absenţa liderilor UDMR de la parada de 1 Decembrie şi lipsa mesajelor de felicitare din partea liderilor maghiari cu ocazia Zilei Naţionale a României, tot mai mulţi colegi de coaliţie de la PSD şi PNL îi trag la răspundere pe liderii maghiari.

02 dec. 2022, 15:42
Liderii PNL și PSD, avertisment pentru UDMR. „Eu dacă joc într-o echipă, la Steaua, și țin cu Dinamo, ce fac?”

După ce deputatul PNL Adrian Cozma a scris vineri pe Facebook că ”UDMR nu are ce să mai caute la guvernare”, el acuzându-i pe liderii UDMR că nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Naţională, nici măcar unul de minimă decenţă, încă un lider liberal lansează săgeţi către conducerea UDMR.

Senatorul PNL Virgil Guran a declarat vineri, la Digi24, despre faptul că liderii UDMR nu au transmis mesaje de Ziua Naţională, că nu i se pare deloc normal ceea ce au făcut colegii de guvernare, parte din România, pentru că sunt demnitari români şi trebuie să respecte ziua naţională a României. El a precizat că UDMR nu o să iasă de la guvernare în momentul de faţă pentru că există un interes naţional de echilibru în România şi asta va atârna greu într-o decizie.

„Nu pot să vă spun părarea partidului pentru că se ia într-un for decizional. Eu pot să vă spun părerea mea, nu mi se pare deloc normal ceea ce au făcut colegii de guvernare de la UDMR. Este ziua României, ei fac parte din România, sunt demnitari români şi trebuie să sărbătorească şi să respecte ziua naţională a României”, a spus Virgil Guran.

El a continuat: ”De ziua lor, de ziua maghiarilor de pretutindeni, noi întotdeauna îi felicităm, le urăm la mulţi ani, pentru că este normal. Ce ar fi ca în SUA, unde sunt 200 de etnii, fiecare etnie să facă ceea ce crede? În SUA există un patriotism extraordinar, trebuie să existe şi la noi, indiferent de etnie. Suntem în România, suntem români. UDMR a greșit total și, după părerea mea, trebuie să-și revizuiască atitudinea. Nu asta este atitudinea normală. Eu dacă joc într-o echipă, la Steaua, și țin cu Dinamo, ce fac? Sunt convins că o să se găsească soluția amiabilă și o să-și revizuiască atitudinea. N-o să iasă de la guvernare în momentul de față, că există un interes național de echilibru în România în momentul de față și cred că asta va atârna mult într-o decizie. Repet, nu este deloc normal să te comporți așa”.

Potrivit lui Guran, ”UDMR a greşit total”. ”După părerea mea, trebuie să îţi revizuiască atitudinea, nu aceasta este atitudinea normală”, a mai spus el.

Întrebat dacă ar trebui să se ia în calcul ieşirea de la guvernare a UDMR, Guran a spus: ”Sunt convins că o să se găsească o soluţie amiabilă şi o să îşi revizuiască atitudinea. Nu o să iasă de la guvernare în momentul de faţă pentru că există un interes naţional de echilibru în România, în momentul de faţă şi asta va atârna greu într-o decizie, dar repet, nu este deloc normal să te comporţi aşa”.

 

Gabriel Zetea, către UDMR: Încercăm să provocăm unii pe alții? Este o greșeală

„Sunt doar anumiți lideri politici care provoacă și încearcă, poate și de o parte și de cealaltă a baricadei, să folosească acest discurs etnic ca o armă politică. Asta este o greșeală, mai ales în condițiile în care România își dorește în acest moment să intre în Schengen. Noi dorim să eliminăm toate granițele de pe întreg spațiul Europei până la urmă. Noi acum ce face? Încercăm să provocăm unii pe alții? Este o greșeală. Deocamdată așteptăm scuze din partea domnului Csoma Botond și atunci vor putea să existe și alte discuții”, a spus Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, la Digi 24.

 

Afirmațiile PNL-istului Adrian Cozma la adresa UDMR a venit după discursul revoltător al deputatului UDMR Csoma Botond. Acesta a transmis în timpul ședinţei solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

Discursul UDMR-istului l-a provocat și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să reacționeze. Social-democratul i-a solicitat lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, să-l sancționeze Csoma Botond. De asemenea, Ciolacu a anunțat că așteaptă scuze publice de la Botond.