Liderii politici eleni ar putea finaliza marţi acordul necesar obţinerii de ajutor extern

Liderii celor trei partide politice care susţin guvernul din Grecia se vor întâlni probabil marţi pentru a finaliza un acord privind asumarea programului de reforme convenit de executiv cu UE şi FMI, după ce au eşuat să ajungă la o înţelegere luni, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

RomaniaTV.net
06 feb. 2012, 21:17
Liderii politici eleni ar putea finaliza marţi acordul necesar obţinerii de ajutor extern

„Negocierile continuă. Sunt încă probleme de clarificat”, a afirmat sursa.

Creditorii externi ai ţării, UE şi FMI, precum şi Franţa şi Germania, au crescut luni presiunea asupra liderilor politici ai Greciei pentru un acord rapid privind măsurile asumate de guvern, astfel încât să poată fi continuată finanţarea ţării.

Şefii celor mari trei partide politice din Grecia care susţin guvernul se întâlnesc luni după-amiaza cu premierul Lucas Papademos pentru a continua negocierile. În paralele continuă discuţiile între reprezentanţii Ministerului de Finanţe de la Atena şi inspectorii UE, FMI şi BCE.

Scopul acestor negocieri paralele este finalizarea termenilor programului de austeritate ce trebuie urmat pentru acordarea celui de-al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 miliarde de euro, şi pentru ştergerea unor datorii de circa 100 de miliarde de euro către investitorii privaţi.

Comisia Europeană, dar şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, au cerut Atenei să nu întârzie adoptarea programului de ajutor extern, în condiţiile în care ţara ar putea intra în faliment fără ajutor fiannciar extern, din cauz unor plăţi de peste 14 miliarde de euro scadente în martie.