Liderii zonei euro vor protecţie mai eficientă în faţa turbulenţelor financiare

Reprezentanţi ai principalelor state din zona euro au încercat să găsească soluţii de consolidare a măsurilor de protejare a ţărilor periferice vulnerabile.

RomaniaTV.net
03 nov. 2011, 20:04
Liderii zonei euro vor protecţie mai eficientă în faţa turbulenţelor financiare

Liderii din zona euro au discutat joi despre accelerarea măsurilor de protejare în faţa turbulenţele de pe piaţa obligaţiunilor suverane, la o întâlnire pe marginea summit-ului G20 de la Cannes.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Franţei, Germaniei, Italiei, instituţiilor Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional.

Discuţiile s-au concentrat pe consolidarea măsurilor de protejare a ţărilor periferice vulnerabile din uniunea monetară.

„Atenţia a fost orientată către accelerarea şi întărirea unor măsuri de protecţie a zonei euro, posibil şi prin linii de credit mai mari pentru ţările periferice”, a spus un oficial spaniol.

Acesta a precizat ulterior că s-a referit la o prevedere de natură tehnică potrivit căreia Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF) trebuie folosită, în ordine, pentru achiziţia de obligaţiuni, susţinerea băncilor şi în al treilea rând pentru punerea la dispoziţie a unor linii de creditare.

El a arătat că aceste linii de creditare nu au fost discutate joi decât ca una dintre opţiunile FESF.

Liderii din zona euro au convenit în iulie să extindă prerogativele Facilităţii, astfel încât să poată acorda împrumuturi, dar numai în cazul în care ţările respective nu mai au acces pe pieţele financiare.

Prevederea, aprobată luna trecută de Parlamentele naţionale, nu a fost încă folosită, dar cei mai probabili beneficiari ar fi Italia şi Spania.

Un oficial prezent la summit-ul G20 a declarat joi că FMI a propus crearea unei noi linii de credit pentru susţinerea ţărilor expuse şocurilor economice.