Liderul deputaţilor UDMR, concesie pe comasarea ministerelor: „Nu ne dorim să părăsim acest guvern”

PSD și PNL s-au reunit, astăzi, în ședință, pentru a stabili mandatul de negociere pentru rocada premierilor. Printre subiectele discutate s-a numărat și scoaterea UDMR de la guvernare pentru a rămâne mai multe ministere de împărțit între PSD și PNL. 

16 mai 2023, 21:31
Liderul deputaţilor UDMR, concesie pe comasarea ministerelor: „Nu ne dorim să părăsim acest guvern”

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a declarat marţi că în principiu cei de la UDMR sunt de acord să aibă o discuţie aşezată, punctuală, pe comasare a ministerelor, la negoierile pentru formarea noului Executiv. Despre o ieşire de la guvernare, el a arătat că ”nu îşi doresc să părăsească acest guvern”.”Eu din câte ştiu negocierile vor începe în zilele următoare. Ce este cert, vom începe negocierile şi vom vedea. Dacă vorbim de comasare, atunci vorbim de comasare la nivel principial şi atunci înseamnă că orice minister poate fi comasat cu alt minister”, a precizat liderul deputaţilor UDMR în emisiunea Proiect de ţară: România.

Conducerile PNL şi PSD, şedinţă înainte de rocada guvernamentală. Se ia în calcul scoaterea UDMR de la guvernare
Csoma Botond a arătat că, ”dacă vrem un Guvern mai suplu, putem discuta despre comasare, dar nu doar ministerul Sportului”.

”În principiu suntem de acord să avem o discuţie aşezată, punctuală, pe comasare. Atunci discutăm de toate ministerele. Suntem de acord cu o discuţie pe comasare. Vom vedea la negocieri în ce registru vom discuta”, a arătat deputatul UDMR.

Întrebat dacă UDMR vrea să rămână la guvernare sau ar putea ieşi din coaliţie, Csoma Botond a precizat: ”Noi dorim să guvernăm pentru binele acestei ţări, vom vedea la negocieri, nu ne dorim să părăsim acest guvern”, adăugând că ”negocierea de fond nici nu a început”.

PSD și PNL au discutat în ședință despre scoaterea UDMR de la guvernare

„N-am o pasiune cu prezența sau absența UDMR la guvernare. Ne descurcăm fără ei, dar trebuie întărită disciplina”, le-a transmis Marcel Ciolacu pesediștilor, făcând trimitere la nevoia unei prezențe mai bune a propriilor aleși din Parlament.

În fața camerelor, însă, nu a mai părut atât de indiferent la plecarea UDMR. „Nu am avut nicio discuție de a scoate vreun partid politic din componența acestei coaliții”, a spus Ciolacu la conferința de presă.

Însă premierul Nicolae Ciucă își trădează supărarea că UDMR are 20% din ministere, deși are doar 5% în Parlament. „Dacă ne referim la reprezentarea în interioriul guvernului și la reducerea numărului de portofolii, e algebră simplă și trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine”, a spus Ciucă.

Program de guvernare al PSD. Marcel Ciolacu promite salarii de 1000 de euro şi dublarea investiţiilor. DOCUMENT

„Vom sta la masa negocierilor și vom avea o decizie. Consider că UDMR a fost un element de stabilitate în această coaliție”, a declarat Botond Csoma, de la UDMR, care mai spune și că nu consideră că UDMR este suprareprezentat în guvern. Scoaterea UDMR de la guvernare deschide o altă bătălie, cea pentru Ministerul Dezvoltării, un portofoliu bănos care direcționează sume importante aleșii locali, iar primarii sunt esențiali în anul electoral care vine și este important să fie satisfăcuți.

Un alt motiv de dispută rămâne Ministerul Transporturilor. Rareș Bogdan, crește că PNL va coborî la 14% dacă vor ceda portofoliul. De cealaltă parte, Ciolacu spune că își dorește „foarte mult” să rămână Grindeanu la acest minister. Soarta lui Nicolae Ciucă este și ea în joc – are de ales între funcția de președinte al Senatului sau cea de vicepremier.