Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, îşi menține afirmațiile despre Ardeal: „Nu a fost nimic jignitor”

Deputatul PNL Adrian Cozma a fost deranjat de faptul că liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj de Ziua Națională a României și cere liderilor Coaliției să scoată UDMR de la guvrnare.

02 dec. 2022, 21:38
Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, îşi menține afirmațiile despre Ardeal: „Nu a fost nimic jignitor”

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, a declarat vineri, la Digi24, că nu este motiv de rupere a coaliției afirmațiile făcute în Parlament la sărbătorirea Zilei Naționale a României, după ce liderul PNL Satu Mare a spus că maghiarii ar trebui să iasă de la guvernare.

Csoma Botond a precizat că acea în declarație nu este nimic jignitor, iar unii au înțeles greșit mesajul său. „El (Adrian Cozma – n.red.) are o atitudine antimaghiară consecventă, recidivează, nu se află la prima abatere. Am transmis pe Facebook-ul meu și am scris că noi credem în continuare în acele idei pe care le-am exprimat cu ocazia ședinței solemne. Nu cred că e motiv de rupere a coaliției. La PNL n-am văzut încă, în afară de…Unii au înțeles greșit mesajul, unii au vrut să nu înțeleagă greșit, nu comentez. Acele declarații le-am făcut în spiritul declarației de la Alba Iulia. Consider că nu a fost nimic jignitor”, a declarat Csoma Botond.

Csoma Botond: „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”

Despre declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, privind „consecințe politice” ale afirmațiilor sale, Csoma Botond a răspuns: „Nu știu la ce s-a referit dânsul”.

Csoma Botond a declarat despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”.

Șef PNL cere scoaterea UDMR de la guvernare! „Liderii maghiarilor nu au transmis niciun fel de mesaj de Ziua Națională!”. Ne disprețuiesc, nu au minimă decență!
Marcel Ciolacu: „Liderul grupului UDMR a avut un discurs mai mult decât provocator”

Marcel Ciolacu, a declarat joi seară că șeful UDMR ar trebui să îi ceară liderului de grup din Parlament să își ceară scuze, după ce acesta a afirmat, în discursul ținut la celebrarea Zilei Naționale a României, că „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

„Săptămâna trecută, liderul grupului UDMR a avut un discurs în Cameră mai mult decât provocator. Ardealul e pământ românesc, unde convieţuiesc şi unguri, şi evrei. E de neacceptat atitudinea grupului UDMR, mai ales că în acest moment face parte din coaliţia de guvernare. Nu poţi să te plângi că e o atitudine anti-maghiară. Suntem cel mai tolerant popor din lume”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi seara la România TV. 

Deputatul PNL Adrian Cozma a fost deranjat de faptul că liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj de Ziua Națională a României și cere liderilor Coaliției să scoată UDMR de la guvrnare.

Adrian Cozma amintește că de 15 martie, „toţi de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulţi ani, şi o facem din respect. Nu le cerem să se bucure (…) dar nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect faţă de însemnele naţionale, dimpotrivă”.

Scandal monstru la şedinţa solemnă a Parlamentului reunit cu ocazia Zilei Naţionale. UDMR susţine că „Ardealul este şi unguresc, săsesc şi evreiesc”, parlamentarii AUR au părăsit sala, Şoşoacă acuză de „înaltă trădare” VIDEO
De asemenea, Marcel Ciolacu  a precizat că vor exista consecinţe politice. „Vor exista, sunt convins, consecinţe politice, chiar şi de dialog între noi ca lideri politici. Nu îţi permit să vii cu un asemenea discurs şi a doua zi să discutăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Presupun că vom avea o discuţie, nu ştiu dacă împreună cu UDMR în coaliţie. Dar liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra şi a comunica cu liderul UDMR din Camera Deputaţilor”, a completat Ciolacu.