Liderul Fermierilor, cu jugul la gât într-o emisiune tv, în semn de protest: „Politicienii ne condamnă la sclavie”

Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, și-a pus jugul de lemn la gât în semn de protest, după decizia Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților de a crește pragul perioadei minime pentru contractul de arendă la minimum zece ani.

07 oct. 2022, 14:06
Liderul Fermierilor, cu jugul la gât într-o emisiune tv, în semn de protest: „Politicienii ne condamnă la sclavie”

Reacțiile fermierilor nu au întârziat să apară. Fermierii mari sunt mulțumiți de această decizie, susținând că le permite realizarea unor investiții importante. În schimb, fermierii mici au primit o adevărată lovitură.

Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, aflat într-o emisiune tv, și-a pus jugul de lemn la gât și a spus că forma în care a fost votată legea este inadmisibilă.

”Aroganța pe care am văzut-o marți în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, un președinte de Comisie care și-a luat la mișto colegii deputați de la alte partide, iar pe noi ne-a tratat cu indiferență. De trei-patru ori am ridicat mâna să iau cuvântul, a încercat printr-un gest de aroganță să îmi spună că nu m-a văzut.

Le-am trimis o hârtie cu niște amendamente pe care doream și noi să le aplicăm în legea arendei. Am cerut drept de preempțiune al fermierului român la contractul de arendă. Am cerut ca perioada să rămână 7 ani, pentru că este prea mult 10 ani. Nu se poate printr-o lege să iei dreptul de proprietate al cetățeanului.

Întotdeauna am zis că este loc sub soare pentru toată lumea, să nu facem diferență între fermierul mare, fermierul mijlociu și fermierul mic, dar iată că de această dată ne-a desconsiderat, ne-a condamnat la sclavie. Noi n-o să fim de acord cu această lege niciodată. (…) Nu se poate să facem o diferență atât de mare, pentru 13.000 de fermieri mari să călcăm în picioare 790.000 de fermieri, să călcăm 3 milioane de persoane care au dat teren în arendă. (…) După 32 de ani, prin această lege, ne condamnă la sclavie și ne întoarcem la jugul de lemn. Nu îmi explic, după 32 de ani de democrație, politicienii din România să își bată joc de fermierii români”, a declarat Ștefan Muscă.

Citește și Primele acuzații grave la adresa lui Petre Daea, din partea fermierilor. Ce ar fi făcut ministrul Agriculturii: „O să înmărmuriți!”

Citește și Subvenţii APIA 2022. Veşti bune pentru fermieri, urmează să le intre bani în conturi