Primele acuzații grave la adresa lui Petre Daea, din partea fermierilor. Ce ar fi făcut ministrul Agriculturii: „O să înmărmuriți!”

Petre Daea, ministrul Agriculturii, s-a bucurat până acum de laude din partea fermierilor, dar a venit momentul ca oficialul de la Guvern să fie și aspru criticat.

20 sept. 2022, 09:10
Primele acuzații grave la adresa lui Petre Daea, din partea fermierilor. Ce ar fi făcut ministrul Agriculturii: „O să înmărmuriți!”

La doar câteva luni de la reînvestire, Petre Daea este acuzat că a distrus structura rasială a populațiilor de oi din rasele Țurcane. Gheorghe Neață, director al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, din Județul Hunedoara, este cel care a lansat atacul.

„Facem eforturi pentru omologarea tuturor ecotipurilor de Țurcană; mergem înainte ca să putem să omologăm rasa și să sporim biodiversitatea genetică a României și să recunoaștem munca crescătorilor de sute de ani. La această dată, majoritatea crescătorilor sunt mâhniți. Asemenea oi, în Franța spre exemplu, sunt susținute de către statul francez în mod deosebit. În România nu se întâmplă acest lucru.

Sprijinul voluntar cuplat, pe care fără falsă modestie, tot eu l-am creionat când eram în Ministerul Agriculturii, a fost creionat pe registre genealogice, astfel încât să sporim zestrea genetică a acestor efective.

A venit domnul Daea și a băgat un berbec la 35 de oi și a schimbat total structura rasială a raselor Țurcane, berbeci fără apartenență rasială au intrat în efective și au făcut praf populațiile. Este o chestiune de-a dreptul deprimantă pentru oricine înțelege zootehnia românească. Dacă nu știi, nu te amesteca”, a declarat prof. dr. ing. Gheorghe Neață, potrivit Agro TV.

 

Ce ar fi făcut „Nea Petrică”

 

Reprezentantul Asociației Dacia Hunedoara a mai acuzat ministrul Petre Daea că a decis, fără să se consulte cu crescătorii de ovine, o decizie de reducere a subvenției pe cap de oaie pe care o vor primi aceștia.

„Dacă vă dau acum o veste, înmărmuriți. A tăiat din subvenția pe cap de oaie, de unde se stabilise cu fostul ministru, Adrian Chesnoiu, subvenționarea acestor ecotipuri valoroase la un nivel cât de cât apropiat de cel din Uniunea Europeană, a venit și a tăiat din nou. Fără să consulte pe nimeni, a făcut acest lucru, nu știu de ce”, a mai transmis Gheorghe Neață.