Liderul Forţelor Democratice Siriene îngheaţă operaţiunile împotriva Statului Islamic

Publicat: Joi, 17 Octombrie 2019 11:07 // Actualizat: Joi, 17 Octombrie 2019 11:07 // Sursa: romaniatv.net

Liderul Forţelor democratice siriene, FDS, dominate de luptători kurzi, Mazloum Abdi, a anunţat, miercuri seara 'îngheţarea'operaţiunilor împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI)."Am îngheţat toate activităţile noastre împotriva Daesh (acronimul arab pentru Stat Islamic - n.r.)", a spus Abdi într-un interviu televizat pentru canalul kurd 'Ronahi'. FDS se vor mulţumi cu operaţiuni 'defensive împotriva Daesh', a adăugat el.

Această declaraţie survine în condiţiile în care Turcia efectuează din 9 octombrie o ofensivă împotriva zonelor kurde în nordul Siriei, de unde s-au retras forţele americane.

Dupa căderea 'califatului' în urma unei lungi lupte conduse de forţele kurde susţinute de Washington, Stat Islamic s-a transformat în organizaţie clandestină care acţionează în vastul deşert sirian, notează AFP.

În ultimele luni, organizaţia jihadistă a revendicat mai multe atacuri în zone controlate de FDS precum şi împotriva forţelor regimului, dintre care cea mai recentă s-a soldat cu moartea a şase persoane pe 11 octombrie în oraşul Qamichli.

Din martie, FDS s-au lansat într-o căutare a jihadiştilor aflaţi încă în libertate în Siria, în special în provincia Deir Ezzor (est). Forţele kurde deţin 12.000 de jihadişti, între care 2.500 - 3.000 de străini, precum şi zeci de mii de civili care au legatură cu Statul Islamic, adesea rude ale combatanţilor.

Ofensiva turcă a stârnit temeri internaţionale asupra unor eventuale evadări ale jihadiştilor, în special în rândul celor din ţări occidentale care sunt reticente în a-şi repatria cetăţenii.

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproape 800 de rude ale unor jihadiştilor străini aparţinând SI într-una din taberele de refugiaţi din nord-estul Siriei. "Soarta deţinuţilor jihadişti noi o vom decide", a afirmat Abdi în timpul interviului televizat.

Franţa a anunţat că doreşte să discute cu Irakul despre crearea în această ţară a unui 'dispozitiv' internaţional pentru a-i judeca pe jihadiştii SI.

Trump, la rândul său a spus că Statele Unite nu se opun acordului dintre kurzi şi Damasc pentru desfăşurarea de trupe siriene în mai multe sectoare din nordul Siriei. Decizia Statelor Unite de a-şi retrage militarii din această regiune a deschis calea pentru operaţiunea lansată de Ankara şi i-a determinat pe kurzi să ceară ajutor regimului sirian.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
califat evadări jihadişti forţe americane jihadişti kurzi ofensivă Siria stat islamic
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8396
RON
25 May
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H