Liderul opoziţiei ungare: Declaraţiile preşedintelui Băsescu sunt AMENINŢĂRI la adresa Ungariei

Attila Mesterhazy, liderul Partidului Socialist ungar, aflat în opoziţie, consideră că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Ungaria reprezintă "ameninţări deschise" şi sunt menite să demonstreze eşecul politicilor Fidesz faţă de comunităţile maghiare din străinătate.

RomaniaTV.net
13 aug. 2013, 16:02
Liderul opoziţiei ungare: Declaraţiile preşedintelui Băsescu sunt AMENINŢĂRI la adresa Ungariei

Liderul Partidului Socialist ungar consideră că declaraţiile făcute luni de preşedintele României, Traian Băsescu, reprezintă un „atac vehement antiungar”, informează MTI.

Attila Mesterhazy, liderul principalului partid de opoziţie din Ungaria, spune că Băsescu, „unul dintre principalii aliaţi de dreapta şi prieteni apropiaţi ai premierului Viktor Orban a mers atât de departe încât a făcut o declaraţie ameninţătoare, admonitivă şi arogantă, inacceptabilă în cultura politică a Europei şi contrară intereselor ambelor ţări”.

Politicile naţionaliste ale Guvernului Orban, eforturile de divizare a comunităţilor maghiare din străinătate şi exportarea conflictelor politice interne au condus, în mod predictibil, spre un impas, oferind politicienilor naţionalişti o armă antiungară, a insistat liderul opoziţiei ungare, subliniind că socialiştii resping toate acţiunile naţionaliste şi populiste care riscă să afecteze relaţiile de bună vecinătate dintre Ungaria şi România şi interesele comunităţii maghiare din România.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 este ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei, după ce preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat la Tabăra EMI că ţara sa are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei revendicate de maghiarii din Transilvania chiar şi cu preţul unui conflict cu România.

CITEŞTE ŞI: Liderul Jobbik, ATAC la politicienii români: Reacţiile lor sunt ISTERICE