Liderul PSD Portariuc se opune vânzării terenurilor agricole către străini. Vezi ce îi propune lui Ponta

Liderul din Botoșani al PSD, Ovidiu Portariuuc, se opune vânzării terenurilor agricole românești către străini. Acesta este nemulțumit de nivelul ridicat al achizițiilor de pământ făcute de firmele sau cetățenii străini atîât în Botoșani, cât și în România.

RomaniaTV.net
06 ian. 2015, 14:59
Liderul PSD Portariuc se opune vânzării terenurilor agricole către străini. Vezi ce îi propune lui Ponta

„În perioada sarbatorilor am mers prin judet, pe la bunici, am vorbit cu oamenii de la tara mai mult decat mi-­a permis timpul in ultima perioada. Toti mi­-au transmis un mesaj pe care il stiam de ceva vreme: se cumpara pamant cu o viteza uluitoare in ultima perioada. Mii, zeci de mii de hectare isi schimba proprietarii. În acest ritm in 5­6 ani romanii vor fi in vizita prin tara. În Romania discutam de 2000 euro/ha, in Europa de 18.000 euro/ha. Resursa cea mai valoroasa a unei natiuni pe langa cetatenii ei ramane pamantul, spatiu vital pentru asigurarea hranei si independentei statului. Statul care nu stie sa protejeze va raspunde in fata generatiilor urmatoare”, spune Portariuc, potrivit botosaninews.ro.
Portariuc propune premierului Victor Ponta să creeze un fond de invrstiții național, iar terenurile aflate la vânzare să fie cumpărate de statul român.
„De ce toate statele si marile fonduri de investitii au pornit intr­o goana nebuna dupa achizitia de terenuri din Africa pana in Europa si din Kazakhstan pana in Ucraina? Criza alimentara bate la usa! Ce face statul roman? Doarme? De ce nu pune bazele unui fond de investitii national alimentat de la buget sau din subscriptie publica pentru a achizitiona teren agricol? Proprietarul face mai intai o oferta initiala catre statul roman si apoi catre ceilalti clienti publici sau privati! Macar 1 milion de hectare pentru inceput, pe care il poate arenda unor mari firme si incasa redevente? Valoare va creste in timp, iar natiunea va avea de castigat! Voi propune acest lucru Premierului cu prima ocazie!”, a adăugat liderul PSD.
Declarațiile sunt făcute în contextul în care firma familiei Portariuc, care deține peste 1.000 de hectare de teren
în zona Vlăsinești, se află în negocieri cu mai multe compenii externe pentru vânzarea fermei.