Liderul reţelei teroriste Al-Qaida le cere islamiştilor să se unească împotriva Rusiei şi a Occidentului

Publicat: Luni, 02 Noiembrie 2015 10:33 // Actualizat: Luni, 02 Noiembrie 2015 10:33 // Sursa: romaniatv.net

Liderul rețelei teroriste Al Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahri, a cerut susținătorilor islamiști să se unească pentru a contracara 'amenințarea' dinspre Rusia și Occident în Siria și Irak.

'Americanii, rușii, iranienii, alawiții ( doctrină religioasă de care aparțin Bashar al-Assad și clanul său) și Hezbollah își coordonează războiul împotriva noastră. Oare nu putem să punem capăt luptei dintre noi pentru a ne direcționa eforturile împotriva lor?', întreabă retoric Al-Zawahri, într-o înregistrare video, postată pe internet duminică și care sugerează o mai mare unitate între Al Qaida și Statul Islamic (SI), notează agenția britanică de presă.

Nu se știe exact când a fost realizată această înregistrare, dar referirile la intervenția rusă în Siria sugerează că ea a fost făcută după ce Rusia, un aliat al președintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat raiduri aeriene împotriva grupărilor de opoziție (siriene) și grupării jihadiste Statul Islamic în Siria la 30 septembrie.

Într-o înregistrare difuzată în luna septembrie, Al—Zawahri denunța 'califatul' instituit de Statul Islamic și de liderul acestuia Abu Bakr al-Baghdad, calificându-l drept 'nelegitim', dar chema combatanții SI să se alăture Al Qaida în lupta împotriva coaliției occidentale în Irak și Siria.

Citeşte şi Jihadiştii din gruparea Stat Islamic avansează spre centrul Siriei

'Frații mei mujahedini din toate locurile și din toate grupările ... ne confruntăm cu agresiunea Americii, Europei și Rusiei... așa că depinde de noi să ne unim începând cu Turkestanul de est până în Maroc', a pledat șeful Al Qaida, potrivit Agerpres.

Statul Islamic, gruparea radicală jihadistă care controlează vaste zone în Siria și Irak, a declarat 'război sfânt' împotriva Rusiei și a SUA, ca răspuns la atacurile aeriene împotriva luptătorilor săi din Siria.

Orice cooperare între Al Qaida și Statul Islamic ar complica și mai mult eforturile pentru stabilizarea situației din Orientul Mijlociu, unde grupările militante au câștigat influență și și-au intensificat atacurile de la revoltele 'Primăverii arabe' din 2011, avertizează experții.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 nov 12:35
...pentru a contracara ‘amenințarea’ dinspre Rusia și Occident în Siria și Irak. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
02 nov 10:41
...islamiști să se unească pentru a contracara ‘amenințarea’ dinspre Rusia și Occident în Siria și Irak. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8406
RON
09 Jul
noapte 14 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H