Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, poate candida în alegerile europene din 26 mai

Carles Puigdemont, un fost preşedinte regional separatist, exilat în Belgia, a fost autorizat luni de justiţie să candideze în alegerile europene din Spania, în pofida faptului că este urmărit de justiţie în ţară.

06 mai 2019, 16:12
Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, poate candida în alegerile europene din 26 mai

Anulând o hotărâre de la sfârşitul lui aprilie a Comisiei Electorale spaniole, un tribunal din Madrid a decis ca Puigdemont şi alţi doi foşti membriai fostului său Guvern regional, care au fugit din Spania după eşecul tentativei de secesiune din octombrie 2017, să candideze în alegerile europene de la 26 mai. Toţi trei fac obiectul unui mandat de arestare în Spania, în legătură cu rolul lor în această tentativă de secesiune, aflată în centrul unuii important proces, la Madrid, în care sunt judecaţi 12 foşti lideri separatişti, potrivit news.ro.

Sesizată de partidele antiseparatiste Ciudadanos (liberal) şi Partidul Popular (conservatori), Comisia Electorală a refuzat candidaturile lui Carles Puigdemont, Clara Ponsati şi Toni Comin pe lista separatistă „Lliures per Europa” („Liberipentru Europa”, în catalană), apreciind că ei nu pot fi consideraţi rezidenţi în Spania. Carles Puigdemont a catalogat această hotărâre drept un ”scandal” şi o ”lovitură dată democraţiei”.

Însă Curtea Supremă spaniolă, sesizată de urgenţă de către avocaţi ai separatiştilor, a apreciat duminică că ei au dreptul să candideze, având în vedere că nu au fost condamnaţi la o pedeapsă de inegibilitate şi a cerut unui tribunal administrativ să tranşeze definitiv problema.

Citeşte şi Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, face apel împotriva interdicţiei de a candida la alegerile europene

În cazul în care va fi ales, Puigdemont afirmă că va putea beneficia de imunitate parlamentară. Însă, potrivit unor surse din cadrul Parlamentului European (PE), eventuala sa alegere va putea fi validată de către PE numai după  depunerea jurământului – personal – în faţa Comisiei Electorale spaniole. Or el ar fi imediat arestat dacă s-ar întoarce în Spania. Destituit de guvernul central după tentativa de secesiune din 2017, Puigdemont a fugit în Belgia şi se sustrage, de atunci, urmăririi cu privire la rebeliune lansată de Curtea Supremă, scrie news.ro.

Partidele separatiste catalane au prezentat deja candidaţi încarceraţi sau exilaţi în alegeri, cu scopul de a le denunţa situaţia, în contextul în care aceştia afirmă că justiţia spaniolă îi urmăreşte din cauza ideilor lor. Cinci separatişti încarceraţi au fost aleşi în Camera Deputaţilor sau Senat în alegerile legislative de la 28 aprilie.

Potrivit ultimelor proiecţii ale Parlamentului European, lista lui Carles Puigdemont ar putea să nu obţină vreun mandat la 26 mai. Modul alegerilor europene în Spania, într-o circumscripţie unică, este defavorabil partidelor regionale, puternice în Catalonia şi Ţara Bascilor.


loading...