Liderul socialiştilor spanioli din PE critică „dictatul german” în UE

Liderul socialiştilor spanioli din Parlamentul European, Juan Fernando Lopez Aguilar, a criticat vineri rezultatul Consiliului european de iarnă, afirmând că la această reuniune s-a acceptat ceea ce a numit 'dictatul' Germaniei, transmite agenţia EFE.

RomaniaTV.net
09 dec. 2011, 20:08
Liderul socialiştilor spanioli din PE critică „dictatul german” în UE

‘Germania a impus de trei ani un diagnostic şi un tratament dezastruoase’, prescriind ‘o supradoză de anemie bugetară’ care îi afectează ‘ pe cei mai slabi’, a spus eurodeputatul, citat de Agerpres.

El a mai afirmat că socialiştii europeni consideră că acest summit doreşte să prezinte pactul bugetar încheiat ca pe o uniune fiscală, dar realitatea este diferită, întrucât pentru a se ajunge la acest obiectiv este nevoie de creşterea prerogativelor Băncii Centrale Europene, de un adevărat guvern economic al UE şi de o armonizare fiscală în interiorul Uniunii.

În opinia sa, ‘se prezintă drept o uniune fiscală’ ceea ce nu este decât ‘un ansamblu de restricţii bugetare de o legitimitate juridică îndoielnică’ şi cu numeroase consecinţe negative pentru populaţie şi în special pentru cei mai defavorizaţi. Pentru eurodeputatul spaniol, rezultatul Consiliului European este ‘dezamăgitor’ pentru europenism, ‘nu doar prin conţinut ci şi prin metoda folosită’.

Acestă metodă constă, potrivit lui Lopez Aguilar, în simple întâlniri bilaterale între cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy înaintea fiecărui summit european, la care liderul german impune o poziţie urmată de cel francez din raţiuni electorale.

Parlamentarul spaniol consideră că acest mod de lucru este contrar ‘abordării comunitare’ în procesul de luare a deciziilor în interiorul Uniunii şi afectează în plus ‘autonomia politicii’ ansamblului statelor membre. El mai afirmă că socialiştii europeni sunt convinşi că nu vom ieşi din criza actuală până când nu vom schimba ‘abordarea’.