Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image au dat lovitura în România. Marii retaileri au înregistrat profituri colosale datorită milioanelor de români care fac cumpărături

Anul trecut, marii retaileri din România - Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image - au avut profituri importante în 2022.

17 iul. 2023, 10:07
Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image au dat lovitura în România. Marii retaileri au înregistrat profituri colosale datorită milioanelor de români care fac cumpărături
Marii retaileri din România au dat lovitura

Profiturile scoase de marii retaileri de pe piața din România sunt cu adevărat impresionante. Potrivit datelor oficiale, Lidl, Kaufland, Carreforu și Lidl au avut, în 2022, un an foarte bun.

Anul trecut, un an dominat de crize, în care a atins un nivel record, piața de retail din România a avut parte de o perioadă înfloritoare. Cei mai mari retaileri din țară se laudă cu cifre de afaceri colosale și cu profituri pe măsură.

La finalul anului, marile lanțuri s-au ales cu un plus de 14 miliarde de lei, anunțând o creștere medie de 17%, la același nivel cu rata inflației și dublă față de anul precedent, conform datelor raportate la Ministerul de Finanțe, citate de RevistaProgresiv.

Citește și: Produsul căutat de toți românii la Lidl e la super-reducere. Stocurile se epuizează rapid. Pentru ce perioadă e valabilă oferta

La capitolul profituri, situația este una foarte bună pentru retailerii din România. Au raportat o rată medie de creștere de 43%, iar 7 din 11 rețele și-au majotrat profitul net.

În 2021, profitul cumulat de cei 11 retaileri internaționali a fost de 2,2 miliarde de lei. În 2022, rezultatul net a fost de 3,15 miliarde de lei, adică un avans de 43% față de anul precedent.

În ceea ce privește profitul net, liderii sunt dm drogerie markt și Selgros, care au înregistrat un plus de 195%, respectiv 57%. Și Lidl a înregistrat o creștere semnificativă, respectiv 43%, ajungând de la 737 de milioane în 2021, la peste 1 miliard de lei în 2022.

Citește și: Românul care se ia la trântă cu Lidl, Kaufland, Carrefour şi Mega Image. Vine cu preţuri mici şi produse autohtone

Kaufland a avut o cifră de afaceri mai mare cu 15%, dar iși-au menținut nivelul profitului constant, la aproximativ 880 de milioane.

Carrefour și Mega Image stau bine în ceea ce privește diferența dintre încasări și cheltuieli. Carrefour se apropie de 330 de milioane de lei, iar Mega Image a făcut un salt de 30%, de la 107 la aproape 140 de milioane de lei.

Potrivit sursei citate, Lidl, Kaufland și Carrefour generează jumătate din cifra de afaceri cumulată a celor 11 IKA prezenți pe piața din țară, mai exact 49,26 de miliarde de lei din 99,70 miliarde de lei.