Românul care se ia la trântă cu Lidl, Kaufland, Carrefour şi Mega Image. Vine cu preţuri mici şi produse autohtone

Retailerul local La Cocoş, cunoscut pentru politica preţurilor mici, a deschis al treilea hipermarket şi a ajuns la afaceri de 713 mil. lei.

11 iul. 2023, 16:55
Românul care se ia la trântă cu Lidl, Kaufland, Carrefour şi Mega Image. Vine cu preţuri mici şi produse autohtone
Alertă ANSVSA!

Retailerul La Cocoş, controlat de românul Iulian Nica, şi-a majorat anul trecut afacerile cu circa 30%, de două ori mai rapid decât inflaţia, vânzările companiei ajungând la 713 mil. lei.

Creşterea este susţinută – chiar dacă într-o mai mică măsură – şi de deschiderea celui de-al treilea magazin al companiei, în Ploieşti, este vorba de a doua unitate din oraş. Aceasta a fost inaugurată însă în toamna lui 2022, aşa că nu a prins decât câteva luni de funcţionare. Re­tailerul La Cocoş este activ pe formatul de hipermarket şi este cunoscut pentru politica preţurilor mici. Aceasta a fost şi principala „armă“ a companiei în lupta cu concurenţa, în condiţiile în care formatul de magazine mari, de tip hipermarket, a tot pierdut teren în ultimii ani în favoarea discountului şi a proximităţii moderne.

Afaceristul român care bagă spaima în Carrefour, Lidl și Kaufland. Planul măreț al fermierului: „Sunt producător direct și am adaos comercial mic”

Pentru a ţine preţurile jos însă, compania a investit mai puţin în amenajare şi ambianţă. Deşi sunt voci care spun că a apus vremea hipermarketurilor, rezultatele La Cocoş vin să infirme această teorie. Ba mai mult, conform datelor ZF, primele două magazine se numără printre cele mai bune ca vânzări din România.

Cele mai bune magazine de retail alimentar din România ca vânzări sunt, conform ultimelor date ZF, hipermarketurile Carrefour Băneasa, Auchan Titan şi Cora Lujerului, fiecare cu afaceri de sub 100 mil. euro anual. Totuşi, ele au suprafeţe aproape duble sau chiar de aproape trei ori mai mari decât La Cocoş Bucureşti şi, respectiv, Ploieşti.

Românul care bagă spaima în Carrefour, Lidl și Kaufland. Planul măreț al fermierului: „Sunt producător direct și am adaos comercial mic”

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din România, proprietarul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, a anunțat intenția extinderii afacerii sale și în București. Antreprenorul român are deja 41 de magazine la nivel național.

Muscă se bazează pe clienții români și pe „patriotismul economic” promis de către Marcel Ciolacu, premierul PSD.

„Avem 41 de magazine la ora actuală, încă mai deschidem şi lărgim aria de desfacere. Clienţii ne cunosc, în timp le-am câştigat încrederea şi merg foarte bine maga­zinele.

Sunt producător direct şi de multe ori am un adaos mic, pentru că important e să îmi vând marfa. De la cultura de cereale la sectorul de creştere a animalelor la indus­trializare, apoi la transport şi desfacere, chiar dacă câştig doar 50 de bani pe fiecare verigă, îi câştig, nu-i pierd”, a explicat Dimitrie Muscă, potrivit Bugetul.

A început ofensiva afaceriștilor români

CAI Curtici deține magazine în Arad, Bihor și Timiș. De asemenea, Dimitrie Muscă mai deține unități în Timișoara, Lugoj, Salonta, Buziaș și altele.

Combiantul Agroindustrial Curtici a fost creat în anul 1991. Iniţial s-a pornit cu un număr de 75 membri fondatori şi cu o suprafaţă de 234 ha teren agricol, pentru ca, în prezent, societatea să deţină şi să exploateze o suprafaţă de 5.130 ha teren agricol, aflată în proprietatea a peste 2.500 de membri asociaţi, se precizează pe site-ul oficial.

Iată cele mai recente declarații ale premierului Ciolacu despre „patriotismul economic”:

„Efortul nostru principal va fi cel de consolidare a lanțurilor valorice. Vineri (n.r. – 30 iunie), am aprobat în Guvern o schemă multianuală de 600 de milioane de euro pentru procesarea în industria agroalimentară. Vor urma scheme asemănătoare în zona materialelor de construcții și a energiilor verzi.

Ambiția noastră este să susținem firmele mici și mijlocii românești care să devină elemente solide în lanțuri valorice capabile să producă efecte de multiplicare economică la nivel regional.

Ne dorim și mai multe companii locale care să ajungă atât de performante încât să devină furnizori de prim rang pentru concerne precum Michelin, Dacia și Carrefour.

Vrem să folosim expertiza unor investitori de talia lui Engie sau Total care să ajute România să-și diversifice și multiplice proiectele în zone precum energiile regenerabile și eficiența energetică”.

Monopol străin în România, în zona de retail

În prezent, retailul românesc este dominat categoric de companii străine precum: Kaufland, Lidl, Carrefour, Mega Image, Metro, Profi, Penny, Cora, companii care fac subiectul dezbaterilor privind nesupunerea fiscală în România precum companiile autohtone.

Dimitrie Muscă se numără printre cunoscuții afaceriști români care a avut curajul de a îndemna la boicotarea companiilor austriece, după ce țara noastră nu a fost primită în Schengen.