Reportaj la Liebling, noul punct roşu pe harta coronavirusului în Timiş: „L-au luat pe Borcan cu izoleta. L-a luat cu tuse seacă”

Liebling este noul punct roșu pe harta coronavirusului în Timiș. Aici moartea a deschis un nou front joi după-amiază, când un cetăţean de etnie romă a murit din cauza virusului COVID 19. 

26 mart. 2020, 21:15
Reportaj la Liebling, noul punct roşu pe harta coronavirusului în Timiş: „L-au luat pe Borcan cu izoleta. L-a luat cu tuse seacă”

Bărbatul se întorsese recent din Germania şi era în izolare. 

„Nu i-a fost prea bine. El avea jumătate de plămân paralizat până la un moment dat. L-a luat cu tuse seacă și i-a fost rău”, povesteşte o rudă a bărbatului.

Joi după-amiază i s-a făcut rău. Din păcate, medicul sosit la faţa locului a constatat decesul bărbatului în vârstă de 49 de ani. 

Agenţii de poliţie patrulează cu două echipaje în şase comune.

Agitație era în sat încă de ieri, când s-a auzit că un alt cetăţean de etnie romă, zis „Borcan”, cu copiii întorși proaspăt din Italia, are virusul. După ce s-a confirmat testul, l-au luat, ieri, pe „Borcan” cu izoleta. Polițiștii din sat, care primesc listă actualizată, au aflat azi, de la ziariști, de virusatul care stă câteva străzi mai încolo de bărbatul mort.

Iată ce spune primarul din Liebling, Ioan Munteanu când a fost întrebat de jurnaliştii pressalert.ro de „Borcan” : „Pe mine nu m-a anunțat nimeni oficial de la DSP să avem așa ceva în comună. O să sun să văd”.

Îl trădează doctorița care le povestește agenților totul, de la cap la coadă.

„După vreo zece minute, în fața casei mortului se oprește o mașină, încărcată regulamentar cu trei bărbați. De pe locul mortului coboară primarul echipat regulamentar. Pantofi Boss, pantaloni Paul&Shark, bluză Tommy Hilfinger, geacă Boss și șapcă Tommy, toate albastre. Plus mască chirurgicală. Salută grăbit și se îndreaptă spre țiganii care jeluiau în buza porții cu Merțanele-n spate. Deschide larg brațele, de la distanță, și le spune câteva vorbe de alinare. Se întoarce nervos și răbufnește, după ce bagă un deget în gură și șterge cu el ecranul telefonului mobil: „eu nu-s o piz..a. Fu..-o Dumnezeu de țară. Nimic nu avem pus la punct, nimic.

O chemat-o pe doctorița de familie să-i facă… Nu o fost coronavirusu’ p*lii. El, omul, răcit, cu plămânii, și n-o venit să-i facă. De frică că ia pe dracu’. Băi, sunt în linia întâi, e război, în p…a mea, mă duc. Asta e menirea mea, nu?”. Când îl întrebăm de „Borcan” îngaimă ceva că verifică, și iar se revoltă: „vine din Italia și știe populația. Păi trimiteți de la vamă ceva, să avem scris, să se ferească oamenii. Eu înțeleg, dar nu e organizare. Nu acuz pe nimeni, că nu fac politică, dar omul ăsta a murit cu zile. E părerea mea personală”. După ce se mai plimbă pe stradă, prin fața casei, primarul ne asigură „oameni cu bunul simț, cu caracter.

Eu niciodată nu i-am tratat ca țigani”. Pleacă, dar se întoarce după nici trei minute și cu glas pierit îi anunță pe polițiști: „M-a sunat acum doctorița. A venit rezultatul de la DSP pe probele care i le-a luat – avea coronavirusul”. Dispare rapid din zonă, în timp ce la Poliție se dă alarma. Sosește al doilea echipaj, se blochează strada și se așteaptă. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu mortul. Pentru că-i infectat cu coronavirus și mai e și stare de urgență. „Cel mult opt persoane la înmormântare”, îi anunță polițistul pe țiganii care mai sunt o dată în stare de șoc. Din casă se aud răcnetele de la capul mortului, în timp ce agenții raportează-n toate părțile. Apar trei țigani într-un Matiz obosit și vor să intre la mort. Sunt trimiși acasă, după ce-s verificați la declarații. Unul singur o are.

Scrie că se duce la cumpărături între 11 și 14. Este trecut de ora 18, când o prezintă. Țiganii din casă, care-s izolare cu mortul în pat, scot la poartă vreo două scaune pentru priveghi. După vreun sfert de ceas, apare un alt țigan pe bicicletă. Nu-i lăsat să se apropie de casă, iar agenta nu-l urnește din loc decât atunci când îl întreabă dacă-i scrie o amendă. În paralel, colegul său face fotografii la cărțile de identitate ale celor din familie. Îi pune să le lase pe pământ și le pozează. Neamul mortului nu înțelege de atâta grijă și se revoltă când aude că ar putea să stea în autoizolare 14 zile. „Nu e cu virusul ăsta chiar așa. N-am sta cu ei. Doar le-am dus la geam mâncare și am vorbit”, încearcă să-l convingă pe polițist. Apoi supralicitează – ‘intru-n izolare, dar cine se mai ocupă de înmormântare, că ei n-au voie să iasă din casă?'”, scrie presalert.ro.