Ligia Deca: Din toamnă, sperăm ca legile Educaţiei să intre în vigoare

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi-a exprimat speranţa ca legile Educaţiei să intre în vigoare în toamna acestui an, odată cu începerea noului an şcolar şi universitar, amintind că unele prevederi se vor aplica doar pentru cei care încep un nou ciclu de învăţământ.

05 apr. 2023, 13:26
Ligia Deca: Din toamnă, sperăm ca legile Educaţiei să intre în vigoare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat, miercuri, la Parlament că speră ca proiectele legilor educației să intre în vigoare până la toamnă.

„Speranţa noastră este ca, în toamnă, începând cu noul an şcolar şi cu noul an universitar, legile să intre în vigoare. Sigur că unele prevederi, cum sunt cele legate de examenele naţionale, trebuie să aştepte, pentru ca cei care intră la începutul unui ciclu, clasa a V-a, clasa a IX-a, să finalizeze. Este normal să ştii cum finalizezi din punct de vedere al examenelor, atunci când intri într-o etapă educaţională”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, la Senat, după dezbaterea Ora Guvernului la care a fost invitată la propunerea grupului USR.

Deca a subliniat importanţa colaborării dintre partidele politice, autorităţile centrale şi locale pentru ca legile Educaţiei, odată adoptate în Parlament, „să rămână stabile o perioadă suficientă pentru a le putea vedea, cu adevărat, beneficiile”.

Potrivit Ligiei Deca, reprezentanţii Ministerului Educaţiei se vor afla în Parlament la toate dezbaterile aferente legilor Educaţiei pentru ca „proiectele să se apropie cât mai mult, pentru a avea legitimitatea necesară în aşa fel încât ele să nu mai poată fi schimbate uşor, aşa cum, din păcate, s-a întâmplat cu versiunile anterioare”.

Citește și: De când sunt nevoiți profesorii care fac meditații să declare această activitate în registrul de la școala unde predau. Noi schimbări din Legile Educației

„Ne dorim ca aceste legi să fie şi un argument necesar şi suficient pentru ca Educaţia să beneficieze de investiţia absolut legitimă pe care o merită atât din fonduri publice, cât şi din alte tipuri de fonduri – fondurile europene sau donaţiile din zona privată. Este esenţial să nu pierdem banii de care Educaţia are atâta nevoie, să dăm ceea ce merită fiecare cadru didactic care îşi dedică viaţa, energia şi pasiunea pentru a modela minţi şi caractere. Am încredere că angajamentul PNL, al coaliţiei de guvernare, dar şi angajamentul tuturor partidelor şi formaţiunilor din Parlament este acela de a avea un sistem educaţional mai bun. Ministerul Educaţiei va face tot ceea ce este necesar pentru ca legile Educaţiei să parcurgă dezbaterea democratică parlamentară cu succes şi să putem începe următorul an şcolar şi universitar pe o nouă bază legislativă”, a adăugat Deca.

Citește și: Salariile profesorilor şi ale cadrelor auxiliare din învăţământ vor fi plătite mai devreme în aprilie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Ministrul Educaţiei a susţinut că îşi doreşte ca în Parlament legile Educaţiei „să aibă timpul suficient pentru o dezbatere democratică reală, (…) dar (să fie) finalizate în timp, în aşa fel încât să nu mai întârzie”.

„De la momentul iniţierii proiectului ‘România Educată’ din anul 2016, lumea aşteaptă o reformă, în aşa fel încât sistemul de educaţie să poată sprijini într-adevăr fiecare elev şi fiecare tânăr. Nu mai putem aştepta foarte mult. Cred că am avut un timp amplu, poate cel mai amplu timp alocat unei politici publice pentru a deveni cadru legislativ şi am mare încredere că o procedură firească, normală de dezbatere parlamentară ne va oferi şi acel răgaz pentru îmbunătăţire pe care Parlamentul îl are la dispoziţie”, a completat Ligia Deca.