Ligia Deca, ministrul Educaţiei: „Bacalaureatul în formula nouă prevăzută de lege va fi aplicat în anul 2029”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi că examenul de Bacalaureat în formula nouă prevăzută de Legea învăţământului preuniversitar va fi aplicat începând cu anul 2029.

05 sept. 2023, 16:28
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: „Bacalaureatul în formula nouă prevăzută de lege va fi aplicat în anul 2029”

Ligia Deca a declarat marţi că Ministerul Educaţiei îşi propune să finalizeze până la sfârşitul lunii septembrie să finalizeze planurile cadru pentru învăţământul liceal pentru ciclul 2025-2026.

„Dacă vorbim despre examenul de Bacalaureat, el se va aplica începând cu elevii înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026. Bacalaureatul în formula nouă prevăzută de lege va fi aplicat în anul 2029. Am avizat în Comisia de Dialog Social din Ministerul Educaţiei chiar ieri procedura pentru constituirea grupurilor de lucru pentru elaborarea sau revizuirea planurilor cadru. Chiar astăzi am avut o întâlnire internă pentru a stabili următorii paşi.

Mai concret, urmează ca săptămâna viitoare să lansăm un apel de selecţie pentru constituirea grupurilor de lucru pentru elaborarea planurilor cadru. În paralel este elaborată metodologia pentru aprobarea documentelor curriculare.

Citeşte şi: Noul an şcolar. Vor fi sau nu testaţi elevii antidrog la intrarea în şcoală? Precizări oficiale de la Ministerul Educaţiei

Practic până la sfârşitul lunii ne propunem să finalizăm aceste demersuri în aşa fel încât, conform calendarului făcut public pe site-ul ministerului, până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor să finalizăm planurile cadru pentru învăţământul liceal. Şi la începutul anului şcolar viitor să avem gata şi programele, astfel încât să existe suficient timp şi pentru consultare şi pentru elaborarea manualelor”, a explicat ministrul, la Radio România Actualităţi.

Astfel, susţine ministrul, elevii care vor începe clasa a IX-a în anul şcolar 2025 – 2026 vor avea şi programe şi planuri cadru noi la liceu şi „tot ceea ce este nevoie” pentru procesul educaţional, inclusiv manuale.

Ligia Deca a afirmat că examenul pentru definitivare şi cel pentru titularizare se va desfăşura în condiţiile actuale până în anul şcolar 2027- 2028.

Citeşte şi: „Istoria evreilor. Holocaustul”, noua disciplină pe care o vor studia elevii de clasa a XI-a începând cu anul şcolar 2023-2024