„Istoria evreilor. Holocaustul”, noua disciplină pe care o vor studia elevii de clasa a XI-a începând cu anul şcolar 2023-2024

Începând cu anul şcolar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor studia o nouă disciplină: „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Noua disciplină a fost introdusă în programă după ce s-a făcut o derogare la Legea învățământului preuniversitar nr. 198 din 2023.

04 sept. 2023, 18:34
„Istoria evreilor. Holocaustul”, noua disciplină pe care o vor studia elevii de clasa a XI-a începând cu anul şcolar 2023-2024

Aceasta se referă la ordonanța de urgență pentru modificarea unor acte normative în domeniul educației, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, scrie edupedu.ro.

Modificarea vine după ce programa noii discipline a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Inițial, noua lege prevedea ca „Istoria evreilor. Holocaustul” să fie studiată abia începând din anul școlar 2025-2026.

Citește și Povestea învăţătoarei dintr-o comunitate izolată „din vârf de munte” a impresionat-o pe Ligia Deca: „Copiii o văd ca pe o mamă”

„Art. II. — Prin derogare de la prevederile art. 248 alin. (29) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, disciplina școlară „Istoria evreilor. Holocaustul” se include în planurile-cadru ale învățământului liceal ca parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023—2024”, prevede ordonanța publicată în Monitorul Oficial.

„După aprobarea acestor ordine de ministru, la nivelul sistemului de învățământ, au fost vacantate posturi didactice de predare pentru disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” în vederea ocupării acestora în cadrul etapelor de mobilitate a personalului didactic din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024 (Concursul național a avut loc pe data de 12 iulie 2023). Astfel că la acest moment cadrele didactice au la dispoziție conținuturile fundamentale de ordin teoretic, experimental şi aplicativ, precum și orientarea metodologică generală”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și An şcolar 2023-2024. Clopoţelul sună la ore diferite, orar decalat de începere a cursurilor

Programa a fost elaborată pentru 1 oră/săptămână, pe durata unui an școlar, fiind aplicată la:

clasa XI-a, cursuri de zi, învățământ liceal și profesional și învățământ liceal seral, filieră tehnologică;
clasa a XII-a, învățământ profesional special, învățământ special ciclul superior al liceului, filiera tehnologică și învățământ liceal seral, filieră teoretică.