Ligia Deca, propunerea PNL pentru Ministerul Educației. Ciucă: Este în măsură să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a legilor educaţiei

Ligia Deca, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis din decembrie 2019, este propunerea PNL pentru funcţia de ministrul al Educaţiei după demisia lui Sorin Cîmpeanu.

03 oct. 2022, 13:55
Ligia Deca, propunerea PNL pentru Ministerul Educației. Ciucă: Este în măsură să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a legilor educaţiei

Ligia Deca, cea care a coordonat strategia „România educată” a președintelui Klaus Iohannis, este propunerea PNL pentru fotoliul de ministru al Educației. Decizia a fost luată în şedinţa Biroului Politic Național al PNL. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Nicolae Ciucă.

„Astăzi, în şedinţa Biroului Politic Naţional, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei, dânsa fiind o persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi după aceea în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finale lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a spus Ciucă, la finalul BPN al PNL.

Doar doi lideri PNL s-au abţinut de la votul pentru susţinerea Ligiei Deca, motivând că nu este încă membru PNL. Este vorba despre Florin Roman, fost ministru al Digitalizării în Guvernul Ciucă, care a demisionat în urma unor acuzații de plagiat, și fostul premier Florin Cîțu.

 

Cine este Ligia Deca

 

 

Ligia Deca, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis din decembrie 2019, are 40 de ani şi este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinţei miniştrilor educaţiei din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit Mediafax.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timişoara (2014-2015) şi SNSPA (2019-2021).

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu, despre demisia de la Ministerul Educaţiei: Nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior

Vă reamintim că Sorin Cîmpeanu a demisionat joi seara de la conducerea Ministerului Educaţiei pe fondul scandalului în care este acuzat de plagiat. Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat pe Sorin Cîmpeanu că ar fi plagiat un curs universitar şi şi-a fi „însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.

Interimatul la Ministerul Educaţiei este asigurat de liberalul Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării în Guvernul Ciucă.

Citeşte şi: Daniel Funeriu, după demisia lui Cîmpeanu: „Voi vă dați seama în ce fundătură a fost adusă țara asta dacă primul gest al viitorului ministru al educației ar trebui să fie să-i retragă titlul de doctor premierului?”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, în cadrul festivităţii de deschidere a noului an universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, după demisia lui Sorin Cîmpeanu de la Ministerul Educaţiei, după acuzaţia de plagiat, că  „îmi dorect o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea eticii în viaţa academică” şi că „avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului”.

„Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul, competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.

Din acest motiv sunt motiv sunt convins că aveam nevoie de o reforma profunda a sistemmului educaţional pentru a-l adapta nevoilor secolului 21 si a valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi dorect o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea eticii în viaţa academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului. Noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional. Miza este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică.

Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real.

O României educată va trebui să fie o România corectă”, a transmis Klaus Iohannis, luni la festivitatea de deschidere a anului universitar organizată la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.