Sorin Cîmpeanu, despre demisia de la Ministerul Educaţiei: Nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior

Fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, la deschiderea anului universitar, despre demisia din funcţia de Ministerul al Educaţiei, că a fost ”nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior”.

03 oct. 2022, 11:44
Sorin Cîmpeanu, despre demisia de la Ministerul Educaţiei: Nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior

Sorin Cîmpeanu a afirmat, luni, că demisia sa de la conducerea Ministerului Educaţiei a fost „necesară pentru a nu periclita reforma în educaţie”.

Am considerat, în acest fel, că această demisie va permite o discuţie atât de importantă, precum cea necesară promovării legilor educaţiei România educată”, a spus fostul ministru Sorin Cîmpeau, la deschiderea anului universitar, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a precizat că demisia sa este „nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior”.

Îmi exprim convingerea că, în acest fel, nu prin propria demisia, nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior, voi putea să susţin aplicarea legilor România educată şi apoi implementarea lor”.

Citeşte şi: Stenograme incendiare după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Rareş Bogdan: „Este o greşeală plecarea din Guvern şi o înfrângere pentru noi”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, în cadrul festivităţii de deschidere a noului an universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, după demisia lui Sorin Cîmpeanu de la Ministerul Educaţiei, după acuzaţia de plagiat, că „îmi dorect o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea eticii în viaţa academică” şi că „avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului”.

Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul, competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.

Din acest motiv sunt motiv sunt convins că aveam nevoie de o reforma profunda a sistemmului educaţional pentru a-l adapta nevoilor secolului 21 si a valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi dorect o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea eticii în viaţa academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului. Noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional. Miza este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică.

Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real.

O României educată va trebui să fie o România corectă”, a transmis Klaus Iohannis, luni la festivitatea de deschidere a anului universitar organizată la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Consilierul prezidenţial Ligia Deca este favorită pentru a fi propusă luni de conducerea PNL în funcţia de ministru al Educaţiei. Ligia Deca a coordonat proiectul România Educată, asumat de preşedintele Klaus Iohannis.

Ligia Deca va avea misiunea de a promova legile educaţiei, lansate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu şi aflate în dezbatere.