Ligia Deca va reforma învățământul liceal. Cum se vor schimba materiile: „Avem o încărcare mare a programei”

Ligia Deca anunță ce schimbări vor fi făcute în privința învățământului liceal. Ministrul Educației a spus că vor fi făcute mai multe modificări în Legea Educației.

29 mart. 2024, 20:42
Ligia Deca va reforma învățământul liceal. Cum se vor schimba materiile: „Avem o încărcare mare a programei”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că vor fi făcute noi modificări în Legea Educației. Oficialul a oferit detalii, vineri, cu privire la schimbările care vor fi produse în învățământul liceal.

Citește și: Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea modificarea examenului de Bacalaureat pentru a-l face ”mai relevant”

Ligia Deca va reforma învățământul liceal

În cadrul unei conferințe de presă, la Sibiu, Ligia Deca a declarat că va reforma învățământul liceal. Potrivit acesteia, urmează să fie făcute schimbări majore privind materiile. Ministrul Educației a precizat că este necesară o reformă curriculară, deoarece învățământul liceal „are nevoie de o primenire”.

De asemenea, Deca spune că ulterior vor fi aduse modificări și în cazul școlarilor de la gimnaziu și de la nivelul primar, dacă va fi necesar. În discuție au fost aduse și notele de la simularea Evaluării Naționale. Ea a adăugat că rezultatele de la simulare au fost influențate de lipsa timpului „pentru consolidare și recapitulare”.

„Avem în plan o reformă curriculară. Începem cu liceul, pentru că el era nereformat de foarte multă vreme, dar ne vom uita şi la planurile-cadru şi la programele pentru nivelul primar şi gimnazial”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul a mai răspuns și la întrebări privind programa școlară din România, în contextul în care unii elevi, dar și profesori, consideră că este mult mai stufoasă față de programele din alte state ale Europei. La ora actuală, programa este diferită în funcție de profesor și unitatea de învățământ, consideră Deca, însă, menționează că există o încărcare mare în manuale și că este nevoie de o „aerisire” a programei.

„Am primit acest feedback al încărcării, nu neapărat, să ştiţi, a programei. Avem abordări diferite ale programei în funcţie de şcoală şi de profesor. Avem o încărcare mare în multe manuale”, a adăugat ministra.

Ministrul Educației susține că au fost formate grupuri de lucru care vor stabili în ce condiții se va face această reformă curriculară.

„Intenţionăm să aducem intervenţii unde este necesar să le aducem, inclusiv pentru gimnaziu şi nivelul primar, după ce vom fi lansat în dezbatere publică nivelul liceal, care, într-adevăr, are nevoie de o primenire de ceva vreme”, a adăugat Ligia Deca.

Citește și: Ministrul Educației, Ligia Deca: Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se modifică anul acesta