Limitarea plăţilor cash. METRO, anunţ important pentru clienţi

Încasările efectuate de magazinele tip cash and carry sunt limitate acum la 2.000 lei pe zi de la o persoană.

02 nov. 2023, 18:31
Limitarea plăţilor cash. METRO, anunţ important pentru clienţi
Ce salarii primesc anagajații de la Metro

Compania METRO le-a transmis un mesaj clienţilor săi în contextul deciziei privind limitarea plăţilor cash.

„Conform Legii nr. 296/2023, începand din 11.11.2023, plățile cash vor fi limitate la valoarea de 2000 RON TVA inclus/CUI/zi”, este mesajul pe care l-a transmis, astăzi, METRO, către clienţi.

Reamintim că, din 11 noiembrie, plafoanele pentru plățile în numerar efectuate de companii sau acceptate de acestea vor fi reduse cu aproximativ 80%, conform Legii privind reforma fiscală, publicată recent în Monitorul Oficial.

Noua lege reduce limitele pentru plăți și încasări efectuate în numerar, astfel:

– Limita pentru încasări de la entitățile menționate anterior este redusă la 1.000 lei pe zi de la o singură persoană (comparativ cu plafonul anterior de 5.000 de lei);

– Încasările efectuate de magazinele tip cash and carry sunt limitate acum la 2.000 lei pe zi de la o persoană (anterior 10.000 de lei);

– Plățile către entitățile menționate sunt acum limitate la 1.000 lei pe persoană, dar nu mai mult de un total de 2.000 lei pe zi (în comparație cu plafonul anterior de 5.000 de lei pe persoană și 10.000 de lei pe zi);

– Plățile către magazinele tip cash and carry sunt acum limitate la un total de 2.000 lei pe zi (față de 10.000 de lei);

– Plățile din avansuri pentru decontare sunt acum limitate la 1.000 lei pe zi pentru fiecare persoană care a primit astfel de avansuri (anterior 5.000 de lei).

Limitarea plăților în numerar. Dragoș Frumosu: Măsurile par a fi luate împotriva oamenilor obișnuiți

Modificările fiscal-bugetare aduse de Guvern stârnesc destul de multă îngrijorare în mediul privat, cea mai mare temere fiind creșterea prețurilor care va avea impact până la rafturile magazinelor de unde românii se aprovizionează.

Pentru a afla percepția modificărilor în zona agroalimentară, l-am contactat pe Dragos Frumosu, președintele SINDALIMENTA.

Dragoș Frumosu, a declarat pentru DCBusiness, în legătură cu impactul pe care noile măsuri le vor avea asupra domeniului agroalimentar că: ”Este evident că industria alimentară va fi puternic influențată de aceste măsuri și voi detalia fiecare din ele. În primul rând, eliminarea facilităților din salariile oamenilor. Chiar și cu o discuție despre creșterea salariului minim sau o completare a veniturilor de către angajatori, acest procent se va reflecta în costuri și, în consecință, în prețul produselor alimentare. În plus, creșterea prețului combustibilului în urma conflictelor actuale va contribui la aceste costuri și, în final, la prețul final al alimentelor”.

Dana Budeanu: „Cash-ul e sfânt, e Dumnezeu. Nimeni nu vă ia cash-ul, asta este o harneală!”
Președintele SINDALIMENTA a mai explicat că: ”Alte măsuri, cum ar fi creșterea TVA-ului, vor conduce la costuri mai mari în transport, reflectându-se ulterior în prețul produselor alimentare pe rafturi”.

Frumosu a abordat și chestiunea limitării plăților cu numerar: ”În același context, limitarea plăților cu numerar reprezintă o problemă majoră. Aproape jumătate din populația României nu deține carduri, iar aplicarea acestor măsuri afectează negativ comunitățile rurale, unde lipsesc bancomatele și o parte semnificativă a populației este în vârstă și se bazează pe plăți cu numerar pentru cumpărături”.

Specialistul a mai arătat că: ”Aceste acțiuni nu au fost gândite și aplicate în mod corespunzător, având un impact negativ asupra pieței și consumatorilor. O scădere inițială a vânzărilor este de așteptat, influențând producția de alimente și întregul lanț de distribuție. În ciuda acestui fapt, pe termen lung, situația s-ar putea regla”.

Mai departe, Dragoș Frumosu a vorbit și despre majorarea TVA-ului la produsele BIO și tradiționale, măsură despre care acesta spune că este una discutabilă: ”Este inechitabil ca 60% dintre români, având venituri la nivelul salariului minim, să nu-și permită produsele tradiționale, care sunt adesea percepute ca fiind scumpe. Această situație îi determină pe oameni să opteze pentru produse mai ieftine, care, deși sunt mai accesibile ca preț, nu sunt întotdeauna de aceeași calitate în ceea ce privește nutriția umană”, a arătat șeful SINDALIMENTA.

Adio bani cash de la 1 noiembrie! Cum vei putea să îți cumperi porcul de Crăciun dacă nu vrei să iei o amendă uriașă
Mai mult, Frumosu a mai spus că: ”În plus, creșterea TVA-ului sau adăugarea unei taxe procentuale la produsele cu conținut de zahăr va influența prețul final al alimentelor. Este neclar cum se va reglementa această taxă, mai ales în contextul lipsei unei transparențe privind taxele existente, așa cum s-a întâmplat cu taxa de 1% pe alcool, unde nu s-a comunicat niciodată suma exactă strânsă pentru sistemul de sănătate”, a mai spus acesta.

Președintele SINDALIMENTA a mai adăugat că: ”Aceste decizii nu numai că afectează industria alimentară, ci și agricolă, care a suferit deja din cauza unor factori precum condițiile meteo nefavorabile și importurile de cereale din Ucraina. Procentele exacte ale creșterii prețurilor sunt dificil de determinat, dar se așteaptă o medie de peste 10%, având în vedere aceste condiții”.

Întrebat dacă a fost solicitată expertiza SINDALIMENTA de către Guvern înaintea luării deciziilor privind măsurile fiscale, Dragoș Frumosu a delcata că: ”Dialogul cu guvernul, în special cu Ministerul Agriculturii, a fost neconcludent și lipsit de implicarea sindicatelor, deși impactul este atât economic, cât și social. Aceste decizii par să fie luate fără a se lua în considerare perspectivele reale ale industriei alimentare și agriculturii. Toate aceste măsuri par să fie adoptate mai mult pentru a crește veniturile statului decât pentru a beneficia populația. Acest mod de gândire pare să fie alimentat de perspectivele electorale iminente decât de o abordare realistă a nevoilor populației”, a conchis Dragoș Frumosu.

Sebastina Bodu, fost șef ANAF, prezintă 7 motive pentru care trebuie protejat cash-ul!

Sebastian Bodu, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și fost consilier al premierului Ludovic Orban, a distribuit pe pagina de socializare un mesaj privitor la protejarea banilor cash.

Sebastian Bodu precizează că numerarul trebuie protejat, dat fiind că funcționează întotdeauna fără electricitate sau semnal.

Mai mult, subliniază Bodu, o lume fără numerar va oferi băncilor libertatea de a majora oricând și oricât taxele de cont și dobânzile

Postarea lui Sebastian Bodu:

„Şapte motive pentru care accesul la numerar ar trebui protejat:

1.Cash-ul funcţioneazã întotdeauna fãrã electricitate sau semnal.

2. Numerarul poate fi predat rapid prietenilor sau familiei.

3.Cu bani cash poti cumpãra de oriunde, oricând , chiar si de la marginea drumului …

4.Cash-ul asigura confidentialitatea digitalã , bãncile, marile companii si guvernul nu pot vedea ceea ce cumparati sau vindeti …

5 Intr-o societate fãrã numerar, dacã guvernul ar decide sã-ti închidã contul bancar, nu ai avea nicio scapare.

6.Numerarul facilitează ținerea evidentei a ceea ce cheltuiți si a bugetului in general.

7.O lume fara numerar va oferi bãncilor libertatea de a majora oricând și oricât taxele de cont și dobânzile.

‼️Daca încetãm sã mai folosim numerar, acesta va dispãrea pentru totdeauna, făcând posibila temnița digitală”.