Lipsa de autostrăzi şi poduri din România, văzută de un general american ca o mare slăbiciune strategică în caz de conflict. „Cum pot aliaţii să intervină rapid?”

Potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul "creşterii posturii asertive" a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru România un subiect "major de îngrijorare" privind securitatea naţională, a afirmat, joi, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu.

11 nov. 2021, 19:44
Lipsa de autostrăzi şi poduri din România, văzută de un general american ca o mare slăbiciune strategică în caz de conflict. „Cum pot aliaţii să intervină rapid?”

Şeful Statului Major a participat la conferinţa cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, organizată de Statul Major al Apărării. La primul panel al conferinţei a participat şi general-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, care a subliniat că „faptul că România este furnizor de securitate trebuie apreciat unanim, nu doar în România, ci şi în interiorul Alianţei”. Totodată, el a subliniat importanţa infracstructurii, referindu-se aici la autostrăzi, poduri şi tuneluri.

„România nu este doar consumator, ci şi furnizor în ceea ce priveşte trupele antrenate trimise în teatre de operaţii, în ceea ce priveşte capabilităţile şi, de asemenea, în ceea ce priveşte faptul că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a spus el. În opinia lui Hodges, „România este centrul de greutate pentru SUA în regiune şi este centru de greutate pentru NATO în regiune”.

Citeşte şi Armata română, la război în Africa. Zeci de militari vor fi trimişi să lupte împotriva grupărilor islamiste

„Sunt trei ţări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federaţia Rusă. România este locul – datorită geografiei, dar şi datorită modului în care operează – cel mai bun din care Alianţa poate face exerciţii”, a punctat acesta.

El a vorbit, în contextul eventualelor operaţiuni militare, despre nevoia unei infrastructuri potrivite. „Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să fie vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?„, a transmis Ben Hodges.

Statul Major al Apărării organizează, în perioada 11 – 13 noiembrie, Conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească” cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în Regiunea Mării Negre”, în format online (webinar).

Citeşte şi Preşedintele Iohannis, în cartea „Pas cu pas”: „Armata? O pierdere de vreme”