Lipsa somnului ne pune în pericol sănătatea fizică și mintală. Care sunt cele mai afectate organe

Fiecare persoană are nevoie de somn pentru-și proteja sănătatea mintală, sănătatea fizică și a crește, astfel, calitatea vieții, dar cel mai imortant pentru a supraviețui.

24 nov. 2020, 19:52
Lipsa somnului ne pune în pericol sănătatea fizică și mintală. Care sunt cele mai afectate organe

Toate activitățile pe care le avem de bifat pe parcursul unei zile depind într-o mare măsură de calitatea somnului din timpul nopții. E esențial să dormim suficient pentru că, în acest fel, creierul și organismul se pot dezvolta și pot funcționa bine.

Dacă dormim puțin pe timpul nopții devenim mai puțin eficienți pe parcursul zilei, ne simțim obosiți și nervoși, facem multe greșeli și nu reușim să fim la fel de creativi ca în mod obișnuit.

Potrivit mai multor studii, un somn odihnitor îmbunătățește și capacitatea noastră de învățare. Fie că e vorba despre matematică, despre practicarea unui sport, despre cântatul din voce sau la un instrument, somnul e cel care ne ajută să desfășurăm aceste activități. În cazul în care nu ne-am odihnit suficient, putem lua decizii mai greu, ne e dificil să ne gestionăm emoțiile sau să rezolvăm probleme.

Mai mult, deficiența de somn poate afecta relaționarea cu persoanele din jur. Copiii și adolescenții, spre exemplu, pot fi nervoși și impulsivi, lipsiți de motivație sau chiar deprimați.

Cât ar trebui să dormim pe noapte

Un om are nevoie, în medie, de aproximativ opt ore de somn pe noapte pentru a putea să funcționeze corect. Desigur, numărul de ore ar putea să difere în funcție de organismul fiecăruia. Pentru unii ar putea fi suficient să doarmă 5 ore pe noapte, în timp ce alții simt nevoia să doarmă 10. Fiecare persoană ar trebui să-și cunoască propriul organism pentru a-și da seama de ce are nevoie.

Atunci când ne trezim obosiți și simțim nevoia de tot parcursul zilei să dormim, e clar că nu ne-am odihnit suficient.

Ce înseamnă un somn odihnitor, potrivit studiilor:

-10 – 11 ore la copii

-8,5 – 9,5 ore la adolescenti

-7-9 ore la adulti

Ce beneficii are un somn odihnitor

1. Pentru a avea imunitate. Somnul ne ajută să avem un organism mai puternic și ne apără de infecții și răceli.

2. Conform experților, ne menține o greutate sănătoasă. Cei care dorm sub 7 ore pe noapte au tendința să aibă probleme cu kilogramele în plus.

3. Ne îmbunătățește activitatea psihică. Dacă nu dormim cât trebuie o perioadă mai lungă de timp, ne putem confrunta cu depresia și anxietatea. Studiile arată că cele mai multe persoane care suferă de aceste boli dorm mai puțin de șase ore pe noapte.

4. Previne diabetul zaharat. Cercetătorii spun că persoanele care dorm mai puțin de 5 ore prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat.

5. Scade riscul de a suferi de boli de inimă. Cei care nu dorm suficient ar putea un ritm cardiac crescut și riscă să facă miocardic sau atac cerebral.

6. Somnul ajută și la îmbunătățirea memoriei. Dacă nu dormim suficient, putem uita să facem lucruri sau putem uita informații importante.

Pentru a avea un somn liniștit, oamenii de știință recomandă să ne fixăm un program de somn și să ne ținem de el. Acest lucru înseamnă să ne culcăm și să ne trezim la aceleași ore în fiecare seară/zi. De asemenea, mișcarea este foarte importantă. E recomandat să facem exerciții fizice zilnic, însă nu înainte de culcare.

Citește și Efectele devastatoare ale privării de somn. Ce se întâmplă în creier când nu dormi suficient