Lira sterlină s-a depreciat după ce Theresa May a semnat scrisoarea care declanşează Brexitul

Lira sterlină s-a depreciat miercuri în cursul tranzacțiilor derulate pe piețele asiatice, pe măsură ce investitorii se pregătesc pentru doi ani de negocieri la finalul cărora Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, informează Bloomberg.

RomaniaTV.net
29 mart. 2017, 07:01
Lira sterlină s-a depreciat după ce Theresa May a semnat scrisoarea care declanşează Brexitul

Moneda britanică s-a depreciat cu 0,6% până la 1,2377 dolari pentru o liră și a fost cel mai slab performer din rândul monedelor din G10. În cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim Barrow, va înmâna personal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifică activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

„Cel mai probabil, cei care au vândut sunt investitorii îngrijorați de procesul de ieșire”, a declarat Mansoor Mohi-uddin, analist la NatWest Markets, o divizie a grupului bancar Royal Bank of Scotland Group Plc. Potrivit lui Mansoor nu există alte știri care să alimenteze vânzările, altele decât informația că premierul Theresa May a semnat scrisoarea care declanșeaza Brexitul.

 După ce Executivul de la Londra notifică activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, va începe numărătoarea inversă pentru stabilirea, prin negocieri, a condițiilor ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar și a viitoarelor relații dintre această țară și UE, inclusiv relații comerciale, proces care, conform aceluiași articol din tratat, ar trebui să fie finalizat într-un termen de doi ani.