Lisa Montgomery, condamnată la închisoare pe viață, e prima femeie executată în ultimii 67 de ani în SUA

A fost executată prima femeie din SUA din ultimii 67 de ani. Este vorba despre Lisa Montgomery, condamnată în 2007 la închisoare pe viață pentru comiterea unei crime îngrozitoare.

13 ian. 2021, 11:25
Lisa Montgomery, condamnată la închisoare pe viață, e prima femeie executată în ultimii 67 de ani în SUA

Lisa Montgomery a fost executată marți, la 16 ani de la oribila crima.  Ea este singura femeie executată de guvernul federal american în ultimii 67 de ani. Înaintea ei a fost executată Bonnie Heady, în 1953, în Missouri.

Lui Montgomery i-a fost făcută injecția letală la închisoarea în care era încarcerată în Terre Haute, în statul Indiana.

Execuţia Lisei Montgomery este una dintre cele trei programate de Departamentul american al justiţiei să aibă loc în ultima săptămână de preşedinţie lui Donald Trump. Preşedintele ales Joe Biden, care urmează să-şi preia mandatul la 21 ianuarie, a afirmat că va încerca să abolească pedeapsa cu moartea.

Lisa Montgomery a ajuns după gratii pentru răpirea și strangularea unei tinere însărcinate. După ce a strangulat-o, i-a tăiat pântecul și apoi i-a răpit fătul. Crima a avut loc în 2004, iar tânăra în vârstă de 23 de ani a murit din cauza hemoragiei masive.  Copilul, însă, a reușit să supraviețuiască, conform CNN.

Cazul a fost extrem de mediatizat și a iscat numeroase controverse fiindcă avocații criminalei ai spus în repetate rânduri că avea probleme psihice și că a suferit abuzuri serioase în copilărie. Aceștia au insistat că femeia nu poate fi executată fiindcă s-a născut bolnavă psihic. De asemenea, avocații mai spuneam că atunci când a comis crima suferea de psihoză și nu mai putea face legătura cu realitatea.

Argumentele avocaților nu i-au convins pe judecători să ia o altă decizie, astfel că Lisa Montgomery a fost executată.

Execuţiile federale au fost în repaus timp de 17 ani în SUA şi doar trei bărbaţi au fost executaţi de guvernul federal începând din 1963, până anul trecut, când această practică a fost reluată de Donald Trump, susţinător vocal al pedepsei capitale. Administraţia Trump a executat în total zece persoane anul trecut.

Citește și Donald Trump nu mai are acces la reţelele de socializare. Şi Youtube a anunţat că îi suspendă contul