Listă cu medici care au noul coronavirus în focarul din Suceava, publicată de un consilier local din greşeală. Ce pedeapsă riscă

Un consilier local din Câmpulung Moldovenesc s-a ales cu dosar penal deoarece a publicat "în mod ilegal" pe Facebook o listă cu cadrele medicale de la spitalul din localitate care s-au infectat cu COVID-19, boala infecţioasă provocată de noul coronavirus. Corneliu Berentan, consilier local PNL, a publicat din greşeală lista pe care voia, de fapt, să o trimită unei cunoştinţe.

RomaniaTV.net
07 apr. 2020, 05:57

Potrivit Monitorul de Suceava, consilierul local Corneliu Berentan a scris vineri seara, într-un mesaj publicat pe Facebook, că 78 de cadre medicale au fost testate pentru noul coronavirus şi a făcut publice numele acestora. Deşi a şters postarea, mesajul a fost copiat şi distribuit pe reţeaua de socializare.

Mesajul publicat de consilierul local

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava i-au deschis lui Corneliu Berentan un dosar penal, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de ”divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Potrivit Codului Penal, divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. De asemenea, divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care ia cunoștință de acestea, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Anchetatorii susţin că pe site-ul unei instituţii de presă din Suceava a apărut vineri seara o listă în care erau menţionate cadre medicale din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc care au fost testate şi pentru care rezultatul testării pentru COVID 19 a fost pozitiv.

Poliţiştii din Câmpulung Moldovenesc s-au sesizat oficiu, după ce au constatat că la rubrica de comentarii a unei postări de pe reţeaua Facebook există o listă cu numele şi prenumele unor cadre medicale de la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc care au fost testate pentru noul coronavirus. În dreptul acestora era precizat rezultatul pozitiv sau negativ al testării.

În scurt timp a fost identificată persoana care a publicat întreaga listă a cadrelor medicale testate. Este vorba despre consilierul local Corneliu Berentan. Lideralul a şters ulterior postarea, însă lista circulă în continuare pe Facebook sub formă de capturi (print-screen).

Corneliu Berentan a spus că a postat din greşeală lista pe grup, în momentul în care voia să i-o trimită printr-un mesaj privat unei cunoştinţe ale sale.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru a se stabili dacă există şi participarea altor persoane în comiterea faptei.