Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului în 2022

Dacă intenționați să vă schimbați permisul de conducere din motive legate de valabilitatea acestuia, veți avea nevoie de multe acte şi de multă răbdare.

18 ian. 2022, 15:32
Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului în 2022

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații: dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă aveți unul străin și trebuie să îl schimbați cu unul românesc.

În orice caz, este ideal să aveți toate actele necesare pentru a rezolva din prima, fără să faceți mai multe drumuri inutile.

De menționat că, de la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

COD RUTIER 2022. Şoferii care dau flashuri sau frânează brusc riscă amenzi de peste 1000 de lei şi suspendarea permisului

Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale:

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, care potae fi făcută pe ghiseul.ro.

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În caz că pierdeți buletinul, sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru pentru completarea corespunzătoare a cererii de schimbare a permisului. Atât în acest caz, cât și dacă vă schimbați numele, veți primi un duplicat.

Acte necesare la înmatricularea unei maşini noi sau second hand. De ce documente ai nevoie în 2022

-Cererea titularului

-Actul de identitate al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

Acte necesare pentru schimbarea buletinului străin cu unul românesc:

-Cererea pentru preschimbare permis auto permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul

-Documentul de identitate al solicitantului: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România; în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;

-Fişa medicală, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

De ce acte ai nevoie pentru schimbarea buletinului. Ce trebuie să faci dacă a expirat, l-ai pierdut sau ţi-ai schimbat domiciliul. Anunţ important pentru toţi românii!

Eliberarea unui carnet de conducere românesc are loc, în primul rând, după achitarea unei taxe în valoare de 89 de lei, la sediul unei bănci sau pe ghiseul.ro. Trebuie subliniat de la bun început că livrarea unui nou permis de conducere se face prin poștă, la adresa indicată de solicitant atunci când depune documente pentru realizarea demersului cu pricina.

În cazul permiselor noi de conducere, românii nu vor primi dovadă de circulație pentru o perioadă de 15 zile, așa cum primesc șoferii care prezintă deja vechime în domeniu.

Livrarea actelor necesare se face în termen de 5-15 zile la adresa de domiciliu a șoferului, care – atenție! – nu poate fi modificată. În cazul în care curierul nu poate livra permisul de conducere solicitantului, acesta va ajunge din nou la sediul serviciului public comunitar.