Lista oligarhilor din Rusia: Sunt 210 persoane care au legătură cu Vladimir Putin şi averi de miliarde de dolari

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a publicat, marţi, o listă cu 210 oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi care ar avea legături cu preşedinţia Rusiei, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.
Romania TV
14 oct. 2011, 17:26

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă - 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri - nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă "Lista lui Putin", "Lista oligarhilor", "Raportul Kremlin".

Raportul conţine numele aproape tuturor membrilor administraţiei prezidenţiale din Rusia - până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov - precum şi şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi parlamentari. Au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept "oligarhi".

 Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Alexei Miller (director executiv Gazprom), Vagit Alekperov (director executiv Lukoil), Leonid Mikhelson (director executiv Novatek), Nail Maganov (director executiv Tatneft), Mihail Guţeriev (director executiv Russneft), Vladimir Bogdanov (director executiv Surgutneftegaz), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska (deţinătorul companiei Rusal - al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume), Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin (deţinătorul companiei de minerit Nornickel), Suleiman Kerimov.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

După publicarea acestei liste, cotaţia rublei a scăzut cu 0,1% în raport cu dolarul american, iar acţiunile celor mai mari companii din Rusia s-au depreciat considerabil (unele chiar cu 2%).

Kremlinul avertizează că va proteja companiile ruse, după publicarea raportului Trezoreriei SUA

Raportul Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite privind oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi ar putea afecta imaginea companiilor ruse şi arată că SUA percep Rusia drept un inamic, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia The Associated Press.

"Publicarea unei asemenea liste vaste ar putea dăuna imaginii şi reputaţiei companiilor noastre, oamenilor de afaceri, politicienilor noştri şi membrilor conducerii statului. Nu este nimic de comentat, aceasta este o abordare generalizată [din partea SUA]. De facto, toată lumea de pe această listă a fost catalogată drept un adversar al Statelor Unite, deşi există anumite precauţii în text potrivit cărora nu sunt invocate sancţiuni sau restricţii. În orice caz, aceste acţiuni vor fi analizate de Moscova pentru a oferi protecţie maximă intereselor noastre, intereselor companiilor noastre", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Moscova a precizat că Rusia aşteaptă o analiză amănunţită a raportul Trezoreriei SUA înainte de a trage alte concluzii, dar a subliniat că demersul este "fără precedent".

Referindu-se la nominalizarea sa pe această listă, Dmitri Peskov a spus că nu poate avea o reacţie emoţională. "Nu simt nimic special în privinţa acestui lucru. Îmi este indiferent", a precizat Peskov.

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă – 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri – nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă „Lista lui Putin”, „Lista oligarhilor”, „Raportul Kremlin”.

Raportul conţine numele aproape tuturor membrilor administraţiei prezidenţiale din Rusia – până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov – precum şi şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi parlamentari. Au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept „oligarhi”.

 Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Alexei Miller (director executiv Gazprom), Vagit Alekperov (director executiv Lukoil), Leonid Mikhelson (director executiv Novatek), Nail Maganov (director executiv Tatneft), Mihail Guţeriev (director executiv Russneft), Vladimir Bogdanov (director executiv Surgutneftegaz), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska (deţinătorul companiei Rusal – al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume), Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin (deţinătorul companiei de minerit Nornickel), Suleiman Kerimov.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

După publicarea acestei liste, cotaţia rublei a scăzut cu 0,1% în raport cu dolarul american, iar acţiunile celor mai mari companii din Rusia s-au depreciat considerabil (unele chiar cu 2%).

Kremlinul avertizează că va proteja companiile ruse, după publicarea raportului Trezoreriei SUA

Raportul Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite privind oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi ar putea afecta imaginea companiilor ruse şi arată că SUA percep Rusia drept un inamic, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia The Associated Press.

„Publicarea unei asemenea liste vaste ar putea dăuna imaginii şi reputaţiei companiilor noastre, oamenilor de afaceri, politicienilor noştri şi membrilor conducerii statului. Nu este nimic de comentat, aceasta este o abordare generalizată [din partea SUA]. De facto, toată lumea de pe această listă a fost catalogată drept un adversar al Statelor Unite, deşi există anumite precauţii în text potrivit cărora nu sunt invocate sancţiuni sau restricţii. În orice caz, aceste acţiuni vor fi analizate de Moscova pentru a oferi protecţie maximă intereselor noastre, intereselor companiilor noastre”, a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Moscova a precizat că Rusia aşteaptă o analiză amănunţită a raportul Trezoreriei SUA înainte de a trage alte concluzii, dar a subliniat că demersul este „fără precedent”.

Referindu-se la nominalizarea sa pe această listă, Dmitri Peskov a spus că nu poate avea o reacţie emoţională. „Nu simt nimic special în privinţa acestui lucru. Îmi este indiferent”, a precizat Peskov.

DailyBusiness
Prognoza meteo pentru luna decembrie. Unde va ninge și se va depune zăpadă de Crăciun şi de Anul Nou
Spynews
Ce planuri are Amna de Crăciun! Cântăreața iubește din nou, la cinci ani de la divorț: ”A fost un an bun”
Bzi.ro
Ce a pățit Andra Măruță la concertul de Crăciun! Spectatorii au rămas muți când au văzut scena
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai lungă cale ferată din lume. Are aproape 10.000 de km, străbate două continente și trece prin 88 de orașe importante
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Lista străzilor și a județelor în care se întrerupe curentul în perioada 9-13 decembrie 2024
DailyBusiness
Vin bani de la stat pentru această categorie de români. Cererea trebuie depusă până în data de 16 decembrie
Adevarul
Marcel Bartic, profesorul amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a depus plângere la Poliție: „Am încredere în democrație”
wowbiz.ro
Adevărul despre starea de sănătate a lui Mihai Leu! Situația este mai gravă decât se credea
Spynews
Dan Capatos, la un pas să se bată cu iubitul unei actrițe pentru adulți! Cum a ajuns să fie amenințat: ”Nu aveam pază”
Spynews
”Mama a plâns toată ziua”. Cum a reacționat Dan Negru, după ce s-a scris că a murit
Evz.ro
Alexia Eram, cu gândul la fostul iubit. Fanii au taxat-o imediat
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care ar putea primi un bonus de 50% la pensie. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Cancan.ro
17 zile de viscol și ninsori în luna ianuarie, în România, potrivit meteorologilor EaseWeather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu ar putea fi arestat: Se dorește spectacolul cătușelor. Apel la UE și SUA
StirileBZI
E jale pentru români! Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
stirilekanald.ro
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
substantial.ro
Luigi Mangione, acuzat de uciderea directorului UnitedHealthcare Brian Thompson
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bucurie pentru părinți și pitici: alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie