Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată. Cine sunt românii care intră în carantină după minivacanţa de 1 decembrie

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat vineri, 26 noiembrie, lista ţărilor cu risc epidemiologi ridicat. România a ieşit din zona roşie şi a intrat în zona galbenă.

26 nov. 2021, 12:15
Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată. Cine sunt românii care intră în carantină după minivacanţa de 1 decembrie

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri dimineaţă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 26 noiembrie 2021,  Hotărârea numărul 106 privind actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Principalele modificări sunt:

-în zona roșie a intrat Monaco;
-în zona galbenă au intrat:

•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Romania și Guam;

•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Italia, Aruba, Malta și Insulele Virgine ale Statelor Unite;

-în zona verde au intrat: Botswana, Brunei Darussalam și Insulele Falkland.

Anexă la HCNSU nr. 106 din 26.11.2021

Zona roşie prevede carantină de 14 zile (10 zile dacă avem test PCR negativ în ziua a 8-a), cu următoarele excepţii:

– persoanele complet vaccinate (cel puţin 10 zile de la ultima doză)

– persoanele confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile, dar vindecate

– persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 72h

– copiii sub 12 ani

– copiii între 6 şi 16 ani cu test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore;

Este important de reţinut: Chiar dacă veniți cu test PCR negativ din zonele roșii și aveți peste 16 ani, intrați în carantină.

Citeşte şi Situaţia epidemiologică se deteriorează în UE. România, trecută pe lista ţărilor cu stare „îngrijorătoare”, de Centrul European de Prevenire a Bolilor

Zona galbenă prevede carantină de 14 zile (10 zile dacă avem test PCR negativ în ziua a 8-a), cu următoarele excepţii:

– persoanele complet vaccinate (cel puţin 10 zile de la ultima doză)

– persoanele confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile, dar vindecate

– persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 72h

– copiii sub 12 ani

– copiii între 6 şi 16 ani cu test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore

– test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore (ca excepție) testare imediat după revenirea în țară, atât pentru copii, cât și pentru adulți, în baza declarației pe propria răspundere și informarea DSP.

HCNSU nr 106 din 26 11 2021

Raed Arafat le recomandă românilor să nu mai plece în concedii în minivacanţa de 1 decembrie.

„Dacă îi primesc alte țări. Părerea mea este că cel mai bine acum e să stăm unde am fost. Și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv la hoteluri. Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel. Acest lucru cred că este aplicat în foarte multe țări din Europa. Nu suntem singurii care aplicăm aceste reguli la acest momen”, avertizează şeful DSU.

Citeşte şi Minivacanţă pentru bugetari de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Când se recuperează liberul din 29 noiembrie

Ţările care interzic călătoriile din și în Africa de Sud din cauza variantei super-mutante a virusului SARS-COV-2

Varianta de coronavirus B.1.1.529 depistată în Africa de Sud stârneşte deja îngrijorare în mai multe ţări.

Premierul israelian Naftali Bennett a anunțat joi seara că Africa de Sud și câteva țări vecine au fost adăugate pe lista țărilor din zona roșie. Astfel, sunt interzise călătoriile atât în Africa de Sud, cât şi în Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini. Oricine vine din oricare dintre aceste țări și nu este cetățean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în țară, potrivit Digi 24.

Călătorilor israelieni care se întorc din aceste țări vor intra în carantină timp de şapte zile, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi. Aceştia vor putea ieşi din carantină doar după ce prezintă două teste PCR Negative. Cei care refuză testarea, vor rămâne în carantină timp de 14 zile.

De asemenea, se ia în calcul suspendarea tuturor zborurilor către și dinspre Africa de Sud și țările vecine.

O măsură similară este luată și de Marea Britanie. Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat că începând de vineri, de la ora 12:00 GMT, cele șase țări vor fi plasate pe „lista roșie”, iar zborurile către Londra vor fi temporar interzise.

Începând de vineri, de la ora 12:00, rezidenților din afara Marii Britanii și Irlandei li se va interzice intrarea în Anglia dacă au fost în Africa de Sud şi în ţările vecine în ultimele 10 zile.

Pe de altă parte, orice rezident britanic sau irlandez care sosește din aceste țări duminică, după ora 04:00, va trebui să stea în carantină într-un hotel, iar cei care se întorc înainte de această oră vor fi rugați să se izoleze la domiciliu.

Cei care s-au întors în ultimele 10 zile sunt rugați să facă un test PCR.