Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost modificată vineri

Croaţia a fost eliminată de pe lista ţărilor considerate cu risc epidemiologic, după ce autorităţile sanitare europene au corectat rata de infectare.

12 feb. 2021, 17:55
Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost modificată vineri

Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost schimbată. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a eliminat, vineri, Croaţia de pe lista ţărilor considerate cu risc epidemiologic, după ce autorităţile sanitare europene au corectat rata de infectare.  CNSU a decis, vineri, modificarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat aprobată prin HCNSU nr. 9 din 11.02.2021.

”Modificarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat constă în eliminarea Croaţiei de pe această listă, în conformitate cu rectificarea efectuată de ECDC referitor la numărul de cazuri din această ţară”, a transmis CNSU.

Cu o seară în urmă, CNSU a aprobat lista ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

Croaţia, cu o rată de infectare de 599.1 cazuri la 100.000 de locuitori, apărea pe lista aprobată joi seară.

Germania închide graniţele şi extinde lockdown-ul. Decizii dure pentru populaţie luate de guvernul de la Berlin

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat,  lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea şi a stabilit regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care vin din aceste zone. Astfel, persoanele care prezintă un test PCR negativ vor sta în carantină 10 zile, faţă de 14, câte sunt prevăzute pentru persoanele care nu au un astfel de test, dar şi pentru cei care vin din Marea Britanie.

Potrivit Hotărârii nr. 9, „la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) şi prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 10 zile”.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, care sosesc în ţară împreună cu aceste persoane, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora şi sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

„Pentru persoanele sosite din ţările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) şi care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile”, se mai arată în document.

Operatorii economici care efectuează transport internaţional, aerian şi rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic au obligaţia să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,
c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării şi că au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară, precum şi alte documente justificative.

Totodată, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au obligaţia prezentării la intrarea în ţară a certificatului unui test RT-PCR negativ, pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei carecălător esc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) şi intră în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile.