Lista ţărilor din care te întorci din carantină se schimbă. Anunţul premierului Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că restricții de deplasare spre alte țări în care crește numărul de cazuri se vor lua doar dacă pe o perioadă de 15 zile rata de transmitere depășește indicele de 5. De asemenea, premierul a declarat că urmărește deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene, privind restricțiile de circulație.

29 iun. 2020, 12:18
Lista ţărilor din care te întorci din carantină se schimbă. Anunţul premierului Orban

UPDATE. În Hotărârea nr. 32 din 29 iunie privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate după 1 iulie, precum şi instituirea excepţiei de la măsura carantinării / izolării pentru unele ţări din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European se arată că lista cu statele pentru care nu se impune măsura izolării/carantinei la locuinţă/locaţia aleasă elaborată de INSP şi aprobată de CNSU prin Hotărârea nr. 29 din 13.06.2020 cu modificările şi completările ulterioare prin Hotărârea nr. 31 din 23.06.2020, îşi menţine valabilitatea până la stabilirea unui criteriu unitar la nivelul Uniunii Europene.

Zona Verde

Austria
Bulgaria 
Cehia
Cipru
Croația
Elveția
Estonia
Finlanda
Franta metropolitană (teritoriul european al Frantei)
Germania (cu exceptia districtului Kreis Gutersloh care este zona galbenă)
Grecia – (completeaza-l cu 48 de ore inainte de intrarea in Grecia)
Irlanda
Islanda
Italia
Letonia
Liechtenstein
Lituania
Malta
Norvegia
Slovacia
Slovenia
Ungaria 

Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională dintr-o țară care nu face parte din lista țărilor exceptate vor trebui să stea în izolare la domiciliu 14 zile/ carantină.

UPDATE: În acest moment, avem acea listă cu țările din Europa votată în 22 iunie din care când ne întorceam nu intram în izolare. Măsurile se iau pe bază de reciprocitate. e posibil ca și ei să introducă România. În două zile se așteaptă o decizie la nivelul UE. Când vom avea o nouă listă, o vom da publicității. Eu gândesc o viață cvasinormală spre sfârșitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat, a anun-at ministrul Sanataţii.

„Doar dacă o perioadă de 15 zile constant se depășete indicele de 5 care a fost decis, se ia în calcul o restricție de deplasare. Comisia Europeană are în dezbatere instituirea unei reguli privitoare la tratamentul țărilor.  În măsura în care Comisia Europeană va institui o regulă noi ne vom adapta și vom prelua decizia care este luată la nivel european”, a declarat Ludovic Orban.

Care sunt cele patru ţări din Europa în care românii nu sunt primiţi din cauza numărului uriaş de cazuri de COVID-19 

În acest moment sunt 22 de state în care cetățenii români pot călători, fără a fi nevoiți ca la întoarcere să stea 14 zile în izolare sau carantină. Lista poate fi consultată AICI. 

Măsura de exceptare se aplică doar statelor din zona UE si SEE. În urma consultărilor la nivelul statelor membre se va decide mecanismul de includere a celorlalte state din afara Uniunii Europene pentru măsura de exceptare de la izolare sau carantină. 

Mai multe țări europene au inclus însă România pe lista restricțiilor. România este a treia țară după numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus din Europa, fiind inclusă în zona galbenă. Din această cauză, Malta, Slovacia, Danemarca și Estonia limitează, momentan, accesul românilor pe teritoriul lor.

Printre țările care se mai află în „zona galbenă” se mai numără Suedia, Portugalia, Bulgaria și Polonia. Alte țări din afara blocului comunitar care se află în zona galbenă sunt Marea Britanie și Serbia.


loading...